Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Ēnu diena 2022

Plakāts - Copy

6. aprīlī visā Latvijā notika Biznesa izglītības biedrības Junior Achievement Latvia karjeras izglītības programmas pasākums “Ēnu diena”, kurā aktīvi piedalījās arī mūsu skolas divdesmit pieci 7.-12. klašu skolēni.

Jaunieši apmeklēja kādu darba vietu un vēroja interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. Daudzi skolēni ēnošanai pieteicās portālā www.enudiena.lv, kur, lai tiktu saņemts apstiprinājums konkrētai vakancei, nācās rakstīt pieteikuma vēstuli un izturēt lielāku vai mazāku konkurenci, tādējādi veidojot un attīstot karjeras izglītības prasmes, kas vēlāk būs nepieciešamas, piesakoties praksē vai darbā. Daļa ēnotāju savus ēnojamos sameklēja un uzrunāja paši.

Profesijas, kuras tika ēnotas, bija ļoti dažādas – Latvijas Valsts prezidents, vetārsts, frizieris, sociālo tīklu un satura mārketinga vadītājs, uzņēmuma vadītājs, menedžeris-barista, boksa profesionālis, datorsistēmu testētājs, radio ētera vadītājs, kinologs, NBS vada komandieris, izglītības psihologs, bērnudārza vadītājs, veselības aprūpes vadītājs.

“Ēnu dienā ēnoju Rēzeknes slimnīcas Veselības aprūpes vadītāju jeb virsārsti. Dienas laikā bija iespēja piedalīties operācijas sagatavošanās procesā, vēlāk arī pašā operācijā. Virsārsta pienākumos ietilpst arī slimnīcas darba regulēšana, dažādu lietu un sūdzību izskatīšana un dokumentu kārtošana. Bija iespēja iepazīties arī ar šiem darbiem. Kopumā dienu vērtēju kā izdevušos, jo ieguvu priekšstatu par darbu operāciju zālē, virsārsta darbu un dažādām norisēm slimnīcā,” teica 12. klases skolniece Elīza Luksa.

9.b klases skolēns Roberts Mačs pastāstīja, ka, ēnojot Radio SWH ētera personību Sandu Dejus, viņam bija iespēja piedalīties radio tiešraidē. Apzinoties, ka tevi dzird ļoti daudz klausītāju no visas Latvijas, tas bija diezgan satraucoši. “Sapratu, ka, lai strādātu šajā profesijā jābūt ļoti komunikablam, zinošam un atvērtam, jābūt gatavam atbildēt uz jebkuru klausītāju jautājumu. Iespējams, ka arī es nākotnē varētu strādāt šajā profesijā, bet tikai hobija līmenī,” sacīja Roberts.

7.b klases skolnieces Kaiva Annika Avotiņa un Amanda Ezeriņa atzina, ka, no malas skatoties, friziera darbs liekas vienkāršs, bet, visu dienu vērojot frizieri darbībā, saprata, ka darbs ir grūts, ļoti atbildīgs, nogurdinošs, arī kaitīgs veselībai.

7.b klases skolniece Amanda Rudzīte ēnoja Latvijas Valsts prezidentu Egilu Levitu. “Šī pieredze bija ļoti īpaša! Izzināt visu prezidenta un viņu padomnieku dienas un darba uzdevumus. Liels prieks par to, ka tika dota šāda iespēja, jo ne katrs ko tādu var izbaudīt, iepazīt Prezidenta pili un tās darbiniekus,” teica Amanda.

9.a klases skolnieks Aleksandrs Maļinovskis un 11. klases skolnieks Daniels Kovaļenko, ēnojot profesionālu bokseri Kristapu Zuti, pārliecinājās, ka profesionālais sports ir tas, ar ko puiši vēlas nodarboties nākotnē.

Ēnu diena sekmē jauniešu integrāciju sabiedrībā un darba tirgū nākotnē. Ēnot profesiju – tā ir brīnišķīga iespēja skolēnam iejusties vienā vai otrā profesijā, saprast, vai tā varētu būt viņam piemērota. Jo vairāk dažādas profesijas tiks ēnotas, jo lielāka iespēja, ka skolēns atradīs un sajutīs savu īsto. Ēnošana paplašina skolēnu redzesloku un izpratni par nepieciešamajām zināšanām un prasmēm, kas jāapgūst skolā, lai varētu sevi pilnvērtīgi realizēt iecerētajā nākotnes profesijā.

Pļaviņu vidusskolas ēnotāji atzina, ka šī diena noteikti paliks atmiņā. Paldies Ēnu dienas veidotājiem, visām „Ēnām” un Ēnotājiem!

Pedagogs karjeras konsultants Ingrīda Bērziņa