Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

#uzdāvinidzejoli

“Dzejas dāvināšana ir cilvēcības apliecinājums: tā var stiprināt draudzīgu līdzāspastāvēšanu, sniegt garīgu atbalstu, mierinājumu”,  raksturojot kampaņas “Uzdāvini dzejoli!” aicinājumu, pauž UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Izglītības sektora vadītāja Ilze Dalbiņa-Sarma.

Kampaņu, kas noris UNESCO Asociēto skolu tīkla 70. gadu jubilejas zīmē, rīko Zbigņeva Herberta fonds (Polijā) sadarbībā ar UNESCO Polijas Nacionālo komisiju.

Zbigņevs Herberts rakstīja dzejoļu vēstules draugiem, sev nozīmīgiem māksliniekiem, cilvēkiem, kurus viņš augstu vērtēja, turklāt dažas no šīm vēstulēm vēlāk tika iekļautas dzejnieka grāmatās un ierindojās starp viņa visredzamākajiem un aizkustinošākiem darbiem. Šis rakstnieka žests — ar roku rakstīts dzejolis — ir tas, kas iedvesmo šo iniciatīvu. Ikviens, kas piedalās šajā akcijā, ir aicināts izvēlēties dzejoli konkrētam cilvēkam, pārrakstīt dzejoli ar roku  un uzdāvināt izvēlētajai personai.

Atsaucoties akcijai, Pļaviņu vidusskolas 10. klases skolēni, negaidot 21. martu – Pasaules dzejas dienu,  izvēlējās 2023. gada jubilāru – latviešu dižgaru – Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa dzejoļus un dāvināja tos pašu izvēlētiem skolotājiem. Pārrakstot dzejoļus, skolēni īpašu uzmanību pievērsa rokrakstam, un, kā izrādās, burti var rindoties tīri glīti uzrakstītos vārdos. Neviens nebija gaidījis, ka ar roku rakstīts un personīgi pasniegts dzejolis, var izraisīt tik daudz prieka un smaidu dāvanas saņēmējiem. Arī dāvinātājiem tas radīja jauku noskaņojumu, un tieši tas piektdienas izskaņā bija tik ļoti vajadzīgs!

21. februārī 12. klases meitenes iesaistījās kampaņā meklējot un rakstot savus izvēlētos dzejoļus publiskās runas skolotājai. Īpaši tika piedomāts pie tā noformējuma.

27. februārī stafeti kampaņai “Uzdāvini dzejoli!” pārņēma 9.b klase un ar īpašu rūpību izvēlējās Imanta Ziedoņa un Ojāra Vācieša dzejoļus, lai tos uzrakstītu uz īpašas akcijas lapas un uzdāvinātu skolotājiem. Liriskie daiļdarbi tika meklēti, gan domājot par skolotāja personību, gan atbilstošo mācību priekšmetu. Kādam  dāvanas saņēmējam -pārsteigums, kādam – vēlme parunāt par dzejoļa izvēli, bet emocijas – pozitīvas – visiem!

Stafeti kampaņā “Uzdāvini dzejoli” noslēdza 6.a klases skolēni, kuri meklēja sev tuvu dzejoli, pārrakstīja rokrakstā un piedomāja par tā noformējumu, lai uzdāvinātu to sev tuvam un mīļam cilvēkam.

Atliek vien citēt Imantu Ziedoni:

“Un tādas lielas laimes nemaz nav..
Ir tikai tādas mazas laimītes.
Ir tikai tādi mazi ikdienības prieki.”

Latviešu valodas un literatūras skolotāja Silga Stučka