Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Mūsu skolas jaunieši apspriež globāli nozīmīgas tēmas starptautiskā forumā

Ilze Seipule, UNESCO ASP koordinatore Pļaviņu novada ģimnāzijā

unesco 

Mūsu skolas dalība UNESCO Asociēto skolu projektā paver daudzas lieliskas izglītošanās un redzesloka paplašināšanas iespējas mūsu audzēkņiem un skolotājiem, sekmē skolas atpazīstamību nacionālajā un starptautiskajā mērogā. Spilgts apliecinājums tam bija arī tikko aizvadītā starptautiskā ANO simulācijas spēle “Stipri jaunieši – mierpilnai pasaulei”.

Kad tika saņemts UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) aicinājums pieteikties minētajai ANO simulācijas spēlei, mēs nešauboties vēlējāmies tajā piedalīties, skolēni sagatavoja un nosūtīja savus pieteikumus. Mums par lielu prieku visi četri kandidējošie mūsu jaunieši – Zane Čipāne (9.a klase), Gints Kapteinis (10.klase), Lelde Kiopa (11.klase) un Antons Hermanis (11.klase) –  arī izcīnīja tiesības būt dalībnieku skaitā un tika uzaicināti uz šo spēli.

Nozīmīgais starptautiskais jauniešu izglītības forums notika no 2. līdz 4. aprīlim Valmierā un Rīgā. Pirms tam, 26.februārī, Rīgā vēl norisinājās sagatavošanās sanāksme. Dažādās interaktīvās nodarbībās, ko vadīja augsta līmeņa eksperti no LR Ārlietu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Aizsardzības ministrijas, VAS ”Latvijas Valsts ceļi”, “Baltijas Mediju izcilības centra”, resursu centra sievietēm “Marta”, biedrības “QUO tu domā?”, informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas “CERT.LV”, EWK muzeja Norčēpingā, kā arī UNESCO Nacionālo komisiju treneri un citi mācībspēki, jaunieši tika izglītoti ANO, starptautisko attiecību un diplomātijas jautājumos, padziļinot izpratni par civiliedzīvotāju aizsardzību, klimata pārmaiņām, kiberdrošību, dzimumu līdztiesības veicināšanu, vārda un mediju brīvības nodrošināšanu dažādās pasaules valstīs. Visas aktivitātes notika angļu valodā.

Ar ANO simulācijas spēlei doto nosaukumu “Stipri jaunieši – mierpilnai pasaulei” projekta organizētāji un atbalstītāji (organizatori: UNESCO LNK un UNESCO Igaunijas Nacionālā komisija sadarbībā ar jauniešu organizāciju “Sabiedrības iniciatīvu institūts” no Ukrainas; atbalstītāji: LR Ārlietu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā, ASV vēstniecība Latvijā, Zviedrijas vēstniecība Latvijā, Bērnu vides skola, Jaunrades fonds, Valmieras pilsētas dome, Valmieras Valsts ģimnāzija, Valmieras sākumskola un citi) vēlējās akcentēt, ka tieši jaunieši ir nākamie politikas veidotāji un īstenotāji un ka ir būtiski viņus iesaistīt šajā procesā, uzklausīt viņu viedokli un idejas jau šodien. Iesaistītie jaunieši ļoti aktīvi un argumentēti diskutēja par globāliem izaicinājumiem un risinājumiem ceļā uz ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu, padziļināja izpratni par Apvienoto Nāciju darbību un nozīmi miera kultūras un ilgtspējīgas attīstības veicināšanā, kā arī pilnveidoja savas līderības, sadarbības un problēmu risināšanas prasmes, prasmi panākt vienošanos un strādāt komandā.

Vairāk nekā 100 jaunieši darbojās piecās ANO komitejās un iejutās Angolas, Krievijas, Uzbekistānas, Venecuēlas, Vācijas, Ķīnas, Francijas, Zviedrijas, ASV, Lietuvas un citu pasaules valstu diplomātu lomās, savās darba grupās izstrādāja rezolūcijas, kuras prezentēja un pieņēma simulētajā ANO Ģenerālajā Asamblejā, kura 4.aprīlī notika Ārlietu ministrijā. Dienu Ārlietu ministrijā ar iedvesmojošu uzrunu atklāja ārlietu ministrs, UNESCO LNK viceprezidents Edgars Rinkēvičs. Spēles dalībniekus triju dienu laikā sveica arī tādi augsta līmeņa viesi kā Zviedrijas vēstnieks Latvijā Henriks Landerholms, Ukrainas vēstnieks Latvijā Jevgens Perebijnis, Igaunijas vēstnieka vietniece Latvijā Merje Stanciene, LR kultūras ministre, UNESCO LNK prezidente Dace Melbārde, Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts sekretāre Līga Lejiņa, UNESCO LNK ģenerālsekretāres p.i. Baiba Moļņika. Šī pasākuma  menedžmentu bija uzņēmusies un ļoti veiksmīgi ar to tika galā UNESCO LNK Izglītības sektora vadītāja Ilze Dalbiņa.

Visi četri mūsu jaunieši ļoti atzinīgi vērtēja iespēju piedalīties šādā nozīmīgā starptautiskā forumā. Piemēram, Lelde Kiopa saka, ka “šis pasākums noteikti atstāja pozitīvu, paliekošu iespaidu, deva jaunu pieredzi. Organizatori bija prasmīgi sabalansējuši zināšanu iegūšanu ar socializēšanos un izklaides elementiem, tāpēc piedalīties bija gan interesanti, gan vērtīgi.” Gints Kapteinis atzīst, ka dalība šajā spēlē bija arī nopietns izaicinājums, jo, lai tai sagatavotos, lai kvalitatīvi varētu diskutēt par mediju un vārda brīvības jautājumiem (Ginta grupa pārstāvēja Krieviju), bija jāiegulda liels darbs. Gints ir gandarīts, ka šajās dienās paspēja iepazīt daudzus jaunus, motivētus un aizrautīgus cilvēkus, ieguva jaunus draugus un domu biedrus. Viņaprāt, pasākums bija ļoti izdevies, katra diena bija īpaša, interesanta un unikāla, un piebilst, ka viņš, tāpat kā visi pārējie, ar nepacietību gaidīs nākamo šāda veida notikumu.

Daži mirkļi no ANO spēles sagatavošanas un ANO Ģenerālās Asamblejas simulācijas: