Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Mākslas dienas 2011

Mākslas dienas Šogad maijā jau 52.gadu pēc kārtas visā Latvijā norisināsies Starptautiskais mākslas festivāls Mākslas dienas 2011! Kā jau katru gadu kultūras un mākslas iestādēs, galerijās, muzejos un mākslas darbnīcās tiks rīkotas jaunas izstādes, tematiski pasākumi un radošās darbnīcas, kas priecēs gan pašus māksliniekus, gan skatītājus.

Koncepciju – Art Voyage – skaidro šī projekta vadītāja Elīna Šleinere
Sakarā ar tūrisma jēdziena 200.gadadienu 2011.gada Mākslas dienu tēma ir veltīta mākslas tūrismam. – Vārds tūrisms pirmo reizi parādījās 1811.gadā Šveicē. Šodien tūrisms ir populāra globāla mēroga brīvā laika nodarbe un pasaules lielāka industrija. Mākslas dienu ietvaros Latvijā iedzīvotājiem un ārvalstu viesiem būs iespēja apmeklēt mākslas pasākumus visa mēneša garumā un baudīt kvalitatīvu kultūrtūrismu: mākslas tūrismu jeb ART VOYAGE.

Mākslas dienu 2011 tēma – ART VOYAGE – ietver sevī vairākus tās izpratnes aspektus.

ART VOYAGE tūrisma kontekstā uztverams kā mākslas ceļojums. Tas ir ceļojums uz jaunām, neiepazītām vietām, kuru svešais konteksts var ienest pavisam svaigas perspektīvas mūsu pasaules uztverē. Vai, gluži otrādi, ceļojums uz iemīļotām un pazīstamām vietām, kas izsauc virkni asociāciju un atmiņas. ART VOYAGE mākslas kontekstā ir ceļojums mākslā, kas aizved uz mākslas pasaules dažādajām vietām un ne – vietām un to izpausmes formām, reizē kontaktējot ar jauniem cilvēkiem, nepieredzētām sajūtām un personiskiem izaicinājumiem. ART VOYAGE ir mākslinieka ceļojums iztēles, ideju, iedvesmas pasaulē un realitātes pārradīšanā, kas vainagojas ar mākslas darba radīšanu – ceļojuma galamērķa sasniegšanu. Savukārt ART VOYAGE skatītājs dodas ceļojumā mākslas darbu pasaulē, aplūkojot un piedzīvojot dažnedažādu formu un veidu mākslu, mākslinieku talantu daudzveidību un jaunas emocijas. Izstāžu laiks – ART VOYAGE – 6.05. – 5.06.2011.

Mākslas dienu laikā plānotās izstādes organizatori aicina atklāt vienā dienā – 6.maijā – tādejādi pievēršot uzmanību mākslas projektu daudzveidībai.

Atbalstot Mākslas dienu ideju, Pļaviņu novada ģimnāzijā Mākslas nedēļā 26.–29. aprīlī – skolēni aicināti piedalīties akcijā „Mans tautiskais T–krekls”, lai gatavotos Mākslas dienām, lai ar savām radošajām idejām padarītu interesantāku skolas vidi Mākslas dienu laikā – maija mēnesī, lai 6.maijā piedāvātu sev un skolas viesiem izstādi „Mans tautiskais T–krekls”. Jau 1.maijā labākie darbi tiks sūtīti uz konkursu – uz Rīgas Latviešu biedrību!

T – krekls ir ne tikai apģērba gabals. Tas ir simbols, ar kura palīdzību atpazīt savējos.

Skolēniem jāsagatavo:

Ar roku vai datorgrafikā veidoti zīmējumi A4 (210x297mm) formātā, kuri derētu par apdruku T – kreklam. Jāievēro, ka zīmējums domāts krekla krūšu vai muguras daļai, un nav paredzēts apmaļu un piedurkņu apdrukai.

Mērķis – rosināt bērnu un jauniešu interesi par latviešu tautas etnogrāfiju un tradicionālo rakstu pielietojumu mūsdienās.

Lai veiksmīgi pētītu savam novadam raksturīgo rakstu un krāsu salikumus, konsultācijas skiču tapšanā skolotāja Aija Rogāle piedāvās otrdien, 26.apr. 12.00 – 12.40 un ceturtdien, 28.apr. 7.45 – 8.25, skolotāja Olita Onckule – trešdien, 27.apr. 12.00 – 12.40. Darbu iesniegšana 204.kab. līdz 29.aprīļa pl. 8.30 – 8.45

Vērtēšanas vecuma grupas
7 – 10 gadi
11 – 14 gadi
15 – 19 gadi

Vērtēšanas kritēriji
1. Latviešu etnogrāfiskā raksta elementu izmantojums;
2. Izstrādātās skices saistība ar kādu no Latvijas etnogrāfiskajiem novadiem (Vidzeme, Latgale, Kurzeme, Zemgale un Augšzeme) – apraksts tiek pievienots pavadvēstulē;
3. Idejas oriģinalitāte;
4. Kopējā darba kompozīcija.