Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Pļaviņu vidusskolas sesto klašu skolēni iepazīst mežu un dabas vērtības

2023. gada septembrī sesto klašu skolēni piedalījās AS „Latvijas valsts meži” rīkotajā Meža ekspedīcijā Tomē, Ogres novadā, bet šī gada 19. februārī devās uz Pļaviņu bibliotēku, kur Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centra “Rāzna” vadītāja Regīna Indriķe iepazīstināja skolēnus ar īpaši aizsargājamām teritorijām Latvijā.

Uzzinājām, ka Latvijā ir 4 dabas rezervāti un nacionālie parki, 9 aizsargājami ainavu apvidi, 42 dabas parki, 335 dabas liegumi, 7 aizsargājamas jūras teritorijas un viens biosfēras rezervāts. Tika izrunāti jautājumi, kāpēc ir svarīgi saglabāt bioloģiskā daudzveidību mežos.

Ar aizrautību klausījāmies stāstījumu par īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām Aizkraukles novadā, piemēram, par dabas liegumu Klintainē un par Aklo purvu Daudzeses pagastā.

Galvenais diskusijas jautājums bija – “Kāda ir dabai draudzīga rīcība?” Diskutējot secinājām, ka, lai saglabātu dabas vērtības, jāprot taupīt resursi, jāveic dižkoku atēnošana, jācenšas izzināt dižkoku un aleju vēsture, jāveicina dabai draudzīga saimniekošana, jāizliek putnu būrīši u.c.

Skolēni varēja iepazīties ar Dabas aizsardzības pārvaldes veidoto foto stāstu “Mežs un dabas vērtības NATURA 2000 teritorijās”, kas ir informatīvu attēlu kopums par Latvijā sastopamajiem Eiropas Savienībā aizsargājamajiem mežu biotopiem.

Paldies Regīnai Indriķei un Pļaviņu bibliotēkas bērnu nodaļas vadītājai Elīnai Saliņai par izzinošo un radošo lekciju!

Ar aicinājumu saudzēt mūsu bagātību – mežu – Pļaviņu vidusskolas sesto klašu skolēni