Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Aizvadīta Ēnu diena 2023

2023. gada Ēnu diena bija lieliska iespēja gūt atbildes šādiem jautājumiem: Vai mana izvēlētā profesija būs piemērota, un kādas rakstura īpašības svarīgas konkrētajā profesijā? Ko zinu, ko vēl nezinu par jomu, kurā nākotnē vēlos darboties? Kuru izglītības iestādi izvēlēties? Skolas jaunieši no dažādām klasēm izmantoja 5. aprīli, lai dziļāk un plašāk izprastu ēnojamās profesijas ikdienu, iespējas un paskatītos uz to realitātē.

Šogad Pļaviņu vidusskolas divus skolēnus uzrunāja inženiera/būvinženiera profesija, kura tika iepazīta Rīgas brīvostas pārvaldē un AS Sadales tīkli. Gremošanas slimību centrā “GASTRO” ārsta-endoskopista ikdienu izbaudīja 10. klases skolniece. Pirmskolas skolotāja ikdiena PII “Jumītis” un “Zvaigznīte” izrādījās saistoša un interesanta divām meitenēm. Stropētāja (darbinieka, kurš piestiprina, iekrauj vai izkrauj, transportē, paceļ un sakrauj iesaiņotas kravas) profesiju SIA “TAKA M” iepazina astotās klases jaunietis, bet divas skolnieces apmeklēja Radošā biznesa inkubatoru, lai iepazītos ar studiju programmu direktora amatu. Savu ēnu sagaidīja arī farmaceits SIA “Latvijas aptieka”, bet divas jaunietes tikās ar veterinārārsti SIA MAD MIK VET. Latvijas fotogrāfijas muzejā vienu, bet divus ēnotājus Pļaviņu pilsētas bibliotēkā sagaidīja vēsturnieks un bibliotekārs. Skolēnu vidū nav zudusi interese par šofera (ZS “Eģīši”), pavāra (SIA “DAIMA’’, kafejnīca BRĒVE) un VP inspektora (VP ZRP Austrumzemgales iecirknis) profesiju. Apmeklēto darba vietu un ieņemamo amatu sarakstā šogad ir PKC (Pļaviņu kultūras centra) skaņu operators un mūziķis, divi fotogrāfi (“Studio Imagine”), trīs karavīri (25 55.KB) un pretterorisma vienības OMEGA pārstāvis. Arī ugunsdzēsējs glābējs (VUGD Zemgales reģiona pārvaldes postenis) šogad tikās ar diviem ēnotājiem no Pļaviņām. Pārstāvēti bija arī psihologi – Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolā “RISEBA” un VBTAI (Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija) uzticības tālruņa konsultants. Skolēnus interesē arī projektu vadītāja asistenta amats Latvijas Cistiskās fibriozes biedrībā, multifunkcionālā centra vadītāja (Ērgļu Multifunkcionālais centrs) un servisa pieņēmēja pienākumi (SIA LALUNA). Četri pamatskolas skolēni sapņo par savu uzņēmumu, tāpēc tikās ar veikala vadītāju, apmeklējot uzņēmumu “Kabinets”. Ēnots tika arī galdnieks namdaris uzņēmumā “Godiņi”, komercdarbinieks VSIA “ Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” un tehniskais darbinieks SIA “Liepkalni”. Interesanta diena izvērsās arī skolniecei kopā ar komiķi Mārtiņu Kozlovski jeb Kozmenu.

Ēnu devēji par mūsu skolēniem saka, ka jaunieši ir ieinteresēti, izturas ar cieņu un pietāti pret profesiju, uzdod daudz jautājumu, ar lielu interesi un zinātkāri iesaistījās darba procesā. Ēnotāji piedalījās ekskursijās, lekcijās, sanāksmēs, šaušanas nodarbībā, iekārtu detaļu pasūtīšanā un mūzikas tapšanas procesā. Izvēlētai profesijai nepieciešamās prasmes tika iepazītas un apgūtas arī jautājot, klausoties ieteikumus, kraujot, fotografējot, montējot, mizojot, remontējot, vadot nodarbības un baudot īstu profesionāļu klātbūtni.

Ja arī Tevi aizrauj kāda no profesijām vai jomām, kļūsti nākošajā gadā par ēnu un ej ciemos uz izvēlēto darba vietu – Tev noteikti parādīs, kā savu ikdienu aizvada izvēlētās nozares pārstāvis! Seko saviem sapņiem un īsteno mērķus, lai cik neaizsniedzami tie sākotnēji šķiet!

Ēnu dienas APLIECINĀJUMUS apkopoja skolotāja Aiga