Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Melnās kafijas vakars Nacionālās aizsardzības akadēmijā

30. novembris ik gadu ir īpaša diena tiem Pļaviņu vidusskolas skolēniem, kuri turpina stiprināt kādreizējās skolas direktores Edītes Kupčas aizsākto Melnās kafijas vakara tradīciju. Vairākus gadus mūsu skola tiek aicināta uz šo piemiņas pasākumu Nacionālās aizsardzības akadēmijā Rīgā.

Par redzēto un piedzīvoto stāsta skolēni, kas Melnās kafijas vakarā piedalījās šogad.

“Melnās kafijas vakars vienmēr iezīmējas ar cieņu, patriotismu un savu ikdienas vērtību apziņā. Šogad savu cieņu un patriotismu Pļaviņu vidusskolas skolēniem bija iespēja paust Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Šajā vakarā bija iespēja ne tikai uzrunāt LR augstākās amatpersonas aizsardzības jomā, bet arī iepazīt kadetu ikdienu. Kopīgi pavadījām vakaru, izrādot cieņu 15 kritušajiem kadetiem, pie silta ugunskura ar miežu kafiju un rupjmaizes riku, kopīgi vienojoties līdzjūtības, cieņas un patriotisma sajūtās.”

Edīte Visocka (12. klase)

“Pasākums man ļoti patika. It īpaši vienotības sajūta tā laikā. Cilvēki neatkarīgi no dzimuma, vecuma vai pieredzes sanāca kopā ar vienotu mērķi – pieminēt kadetus, kas atdeva savu dzīvību par Latvijas nākotni. Ikviena klātesošā sirds pukstēja par Latviju –savu zemi un saviem cilvēkiem. Manuprāt, šis pasākums ne tikai stiprināja dzimtenes mīlestību, bet arī atgādināja, ka mūsu vidū ir cilvēki, kas, lai nosargātu savu dzimteni, ir gatavi ziedot visdārgāko, kas cilvēkam vien var būt – dzīvību. Liels paldies viņiem par to! “

Elīza Kurcalte (7.b klase)

“Man ļoti patika ekskursija NAA un, ka bija iespēja uzzināt daudz jauna par to žurnālā “Kadets”. Guvu jaunus iespaidus, un tas mani iedvesmoja. Bija interesanti satikt svarīgas mūsu valsts amatpersonas. Tas viss lika padomāt, ka mūsu valstī valda miers un cik tas ir svarīgi.”

Karlīna Lodīte (7.b klase)

“Jūtos lepna, ka mūsu skola ir vienīgā skola valstī, kas piedalās Melnās kafijas vakara tradīcijā NAA, un esmu pateicīga, ka man bija iespēja tajā piedalīties. Pasākuma sākumā bija iespēja vērot Vakara jundu, kas bija ļoti emocionāls brīdis un rosināja pārdomas par tiem cilvēkiem, kuri krita, cīnoties par mūsu valsts brīvību. Vakara atmosfēra bija pacilāta un patriotiska, un es izjutu patiesu mīlestību, cieņu pret savu tēvzemi un tiem, kas to aizstāv.”

Ieva Ambaine (11. klase)

“Šī bija mana pirmā reize, piedaloties Melnās kafijas vakarā. Mani pārsteidza Vakara jundā valdošais patriotisma un tautas vienotības gars. Ievērojot tradīciju, kopā ar skolasbiedriem arī baudījām miežu kafiju un garšīgo rupjmaizi ar marmelādi. Bija diezgan auksti, tomēr lieliskā pieredze, ko ieguvu, kompensē nosalušos roku pirkstus un kājas. Esmu ļoti pateicīga, ka mūsu skolai ir tik brīnišķīga tradīcija un ka man bija iespēja piedalīties šādā nozīmīgā pasākumā.”

Paula Mežmale (10. klase|)

“Kopumā pasākums, manuprāt, bija izdevies. Atrašanās ārpus telpām apkārt ugunskuriem radīja armijai raksturīgu sajūtu, un dziesmas vakara garumā to papildināja. Bija vēl interesanti uzzināt, kā izskatās kadetu kazarmas un kā norit ikdienas dzīve.”

Mikuss Krēbss (12. klase)

“Esmu pateicīga par to, ka tika dota iespēja apmeklēt Melnās kafijas vakaru. Lai gan pasākuma tēma ir emocionāli smaga, organizatoriem izdevās to padarīt nenogurdinošu. Novērtēju, ka mēs varējām vērot augstu amatpersonu uzstāšanos, kā arī pasniegt pateicības dāvaniņas un pārmīt kādu vārdu. Pateicos arī kadetiem, kuri ļāva mums ieskatīties kadetu dzīvē un pastāstīja par mācībām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.”

Samanta Ērgle (12. klase)

“Es ļoti novērtēju iespēju piedalīties šādā ekskluzīvā tradīcijā. Esot pirmo reizi šādā pasākumā, es tiku ļoti pārsteigts un ieguvu vērtīgu pieredzi. Ļoti patika, ka viss notika pēc plāna un nebija nekādas aizķeršanās, visas uzrunas bija ļoti vērtīgas. Patika klausīties kadetu dziesmas, tas man likās visinteresantākais. Viss bija labāk nekā iedomājos, un rupjmaize ar marmelādi bija izcila.”

Matīss Vasks (12. klase)

“Melnās kafijas vakaru šogad apmeklēju pirmo reizi, tomēr tas deva labu pieredzi. Iepriekšējos gadus man nepietika drosmes tam pieteikties un likās, ka tas nebūs nekas īpašs. Tomēr es maldījos… Melnās kafijas vakars bija emocionāli smags man, jo sakarā ar to, ka mana māsa mācās Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, zināju par šogad mūžībā aizgājušo kadeti ko vairāk. Krīvu krīva uzruna mani emocionāli aizskāra un raisīja līdzjūtību arī par pārējiem 14 kadetiem, kas gāja bojā 1919. gadā. Ja būs iespējams, apmeklēšu šo pasākumu arī nākamajā gadā. Aukstums un nosalušie pirksti neliedza man izbaudīt miežu kafijas krūzi un rupjmaizes riku ar marmelādi visā šīs dienas bēdu un skumju noskaņā. Paldies skolotājai Ivetai Krastiņai par lielisko iespēju būt kopā un apmeklēt tik nozīmīgu un svētu pasākumu!”

Madara Smirnova (11. klase)

“Melnās kafijas vakars ir kļuvis par neatņemamu mana novembra sastāvdaļu, kas vienmēr atgādina Latvijas brīvības un neatkarības skaudro cenu. Pasākums ar degošiem ugunskuriem, kopīgām dziesmām un militārām tradīcijām sniedz lielisku iespēju izjust nacionālo kopības sajūtu, un es noteikti ieteiktu to apmeklēt ikvienam mūsu skolas audzēknim.”

Vendija Kažemaka (11. klase)