Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Akcija “Pasaules lielākā mācību stunda” noslēgusies

pasaules_lielaka_stunda

Ilze Seipule, direktores vietniece, UNESCO ASP koordinatore Pļaviņu novada ģimnāzijā

Ātri ir aizritējuši šī mācību gada pirmie mēneši, kuros, blakus citām aktivitātēm, esam aktīvi darbojušies arī UNESCO Asociēto skolu projektā. Nozīmīgs veikums, uzsākot darbu šajā projektā, bija mūsu skolas dalība starptautiskajā izglītības akcijā “Pasaules lielākā mācību stunda”. Atgādināšu, ka akcijas mērķis bija vienot bērnus un jauniešus visā pasaulē, lai mācītos un līdzdarbotos ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā. Globālie ilgtspējīgās attīstības mērķi izstrādāti apzinoties, ka nekad agrāk pasaules sabiedrība nav bijusi tik ciešā savstarpējā sasaistē kā šodien, bet vienlaicīgi arī tik ļoti trausla. Tādēļ šie mērķi uzrunā ikvienu jebkur pasaulē, tai skaitā arī mūs Latvijā.

Pasaules lielākā mācību stunda bija daļa no kampaņas Project Everyone, ko atbalsta UNICEF, UNESCO un citas ANO aģentūras. Mūsu valstī to koordinēja Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija.

Latvijā šajā akcijā piedalījās 59 izglītības iestādes, kopumā īstenojot 139 mācību stundu plānus dažādos mācību priekšmetos un iesaistot 3282 skolēnus.

Liels prieks, ka arī mūsu skolas skolotāji un skolēni ir šo dalībnieku pulkā. Paldies kolēģiem par sagatavotajām un novadītajām stundām, kuru laikā tika akcentēti globālie ilgtspējīgās attīstības mērķi:

 20.novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinājās starptautiskās izglītības akcijas „Pasaules lielākā mācību stunda” noslēguma pasākums, kura laikā notika labās pieredzes demonstrējumi un publikācijas prezentācija, kā arī laureātu apbalvošana. Pasākuma dalībniekus uzrunāja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāres p.i. Baiba Moļņika, sakot, ka Latvijas skolas akcijas laikā izcēlās ar vairākām lietām, piemēram, radīja veiksmīgus mācību priekšmetu integrācijas piemērus, noteica paši savu atbildību planētas aizsargāšanā. Skolēni izvirzīja savus attīstības mērķus pasaulei un salīdzināja tos ar ANO versiju. Viņi pierādīja, ka ir svarīgi kopt un izmantot to enerģiju, kas ir visspēcīgākā un atjaunojamākā – cilvēces izdomas spējas un bagātību. Tieši tāds arī bija Pasaules lielākās mācību stundas akcijas mērķis – mudināt bērnus un jauniešus, lai viņi iesaistās, dzīvo un domā līdzi kopīgas nākotnes veidošanā.

 Uzrunas teica arī Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts sekretāra vietniece Evija Papule, Izglītības attīstības centra direktore Iveta Vērse un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola. Jauku muzikālu sveicienu visiem klātesošajiem bija sarūpējuši Eiropas attīstības gada labās gribas vēstnieki – grupa „Carnival Youth”.

Par aktīvu piedalīšanos šajā starptautiskajā izglītības akcijā mūsu skola saņēma UNESCO LNK Pateicību.

pateiciba
Akcijas materiāli, tostarp arī mūsu skolas skolotāju veidotie, ir pieejami UNESCO ASP mājas lapā: http://skolas.unesco.lv/lv/pasaules-lielaka-stunda.
Fotoreportāžas iespējams aplūkot šeit: http://ej.uz/lielastunda.
Video no stundām apskatāmi UNESCO LNK Youtube kanālā: https://www.youtube.com/watch?v=SRsB_HmNQFs&list=PLnaDt8sxMWmtNp0z5GgVWaioucpyPkOB3.
Vēlreiz paldies visiem par ieguldīto darbu, rosinot domāt un aktīvi iesaistīties labākas pasaules kopējās nākotnes veidošanā!
Mirkļi no “Pasaules lielās mācību stundas norises” mūsu skolā fotogrāfijās