Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Mitrāji un cilvēku labbūtība

Pasaules mitrāju diena ir globāla izglītojoša kampaņa, ko atzīmē katru gadu 2. februārī, lai uzsvērtu mitrāju vērtību. Šī diena arī iezīmē gadadienu Ramsāres konvencijai par mitrājiem, kas tika pieņemta 1971. gadā, pašreiz kopumā iesaistot 172 valstis.

Mitrāji sniedz cilvēkiem būtiskus pakalpojumus, piemēram, nodrošina ūdens filtrēšanu, saldūdens pieejamību, pasargā mūs no vētrām un plūdiem, kā arī uztur bioloģisko daudzveidību un oglekļa fiksāciju. Mitrāji izzūd trīs reizes ātrāk nekā meži, un vairāk nekā 35% mitrāju ir degradēti vai zaudēti kopš 1970. gada. Diemžēl šis zaudējums turpina pieaugt.

Pasaules mitrāju dienas mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni par to, cik daudz mitrāji sniedz cilvēces un planētas labā, un veicināt to saglabāšanu, saprātīgu izmantošanu un atjaunošanu.

Mēs, Pļaviņu vidusskolas piekto klašu skolēni, mācāmies pieņemt apdomīgus lēmumus, rūpējoties par ūdens tīrību, izvēloties videi draudzīgu sadzīves ķīmiju un izturoties saudzīgi pret mitrāju augiem, dzīvniekiem, kā arī izglītojamies paši un izglītojam citus. Un aicinām visus ekskursijā uz kādu no tuvējiem mitrājiem!