Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Atskats uz Karjeras nedēļu

karjera

Šogad “Karjeras nedēļas” laikā uzsvaru likām uz IT prasmēm. 9. – 12. klašu skolēni tikās ar skolas absolventēm – ārsti rezidenti radioloģijas specialitātē Dīnu Reiteri un IT speciālisti Ievu Skrabutenu. Jaunieši uzzināja, ka IT prasmes ir nepieciešamas daudzās profesijās, ne tikai zināmākajās, kā piemēram, programmētājs vai datortehniķis, bet arī mediķis, kas, izmantojot viedās tehnoloģijas, var sniegt lielāku ieguldījumu veselības aprūpē.

Ceļš līdz tam ilgs un lekciju, praktisku nodarbību, konferenču, pētījumu, rezidentūras un brīvprātīgā darba piepildīts, bet rezultāts vainagojas ar prasmēm veikt attēldiagnostisko izmeklējumu analīzi. Rentgenogrāfija, ultrasonogrāfija, datortomogrāfija, magnētiskā rezonanse – jomas, kurās prasmīgi pielietojot tehnoloģijas, varam labāk uzzināt par vai novērtēt veselības stāvokli. Mūsdienās digitālās tehnoloģijas ir pieejamas it visur – mājās, skolā, darba vietā. Digitālo ierīču un tehnoloģiju izmantošana ir kļuvusi par neatņemamu sastāvdaļu ikdienas dzīvē.

Lai motivētu jauniešus nākotnes karjeru veidot IT nozarē, viņi tika iepazīstināti ne tikai ar plašo profesiju klāstu IT nozarē, bet arī uzzināja, kur var iegūt izglītību gan pēc pamatizglītības, gan vidējās izglītības iegūšanas, kā arī uzzināja par dažādām iespējām apmeklēt kursus, kā arī iespēju pašmācības ceļā pilnveidot IT prasmes. Secinājumi katram skolēnam savi, bet ir ieteikumi no absolventēm: eksperimentē, jautā, ja nezini, pēti iespējas un piedāvājumus, esi aktīvs un rūpējies par savu mentālo veselību!

Sadarbībā ar Valsts izglītības attīstības aģentūru “Karjeras nedēļas” ietvaros 5. – 12. klases skolēni no 18. līdz 20. oktobrim tika aicināti piedalīties pirmajā IT eksāmena kārtā, lai noskaidrotu savas zināšanas par digitālo pasauli, IT profesijām, drošību internetā. 21. un 22. oktobrī skolēni tika aicināti izaicināt sevi, iegūstot jaunas zināšanas un papildus punktus, piedaloties “Programmēšanas izaicinājumā”, kurā ikvienam dalībniekam bija iespēja laimēt vērtīgas balvas.

Klases audzinātāji “Karjeras nedēļā” tika aicināti organizēt audzināšanas stundas par IT profesiju daudzveidību vai organizēt tikšanos ar profesijas pārstāvi. Paldies VIAA par sagatavotajiem materiāliem ar ieteicamo stundas gaitu.

Skolotāja Ingrīda Bērziņa un Aiga Bērziņa