Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Skolas muzeja pulciņa dalībnieki 1. aprīlī dodas ekskursijā uz Rīgu

Lai arī 1. aprīlis ir joku diena, Pļaviņu vidusskolas muzeja pulciņa dalībniekiem tā izvērtās par nopietnu un dažādiem pārbaudījumiem un iegūtām atziņām piepildītu dienu. Par spīti vēsam laikam un dažbrīd slapjām lietus un sniegpārslu vērpetēm, devāmies uz Rīgu, lai apmeklētu muzeja un pētniecības centra “ Latvieši pasaulē “ nodarbību “Bēgļu gaitās”, kas stāsta par to, kā daudzi Latvijas iedzīvotāji devās bēgļu gaitās Otrā pasaules kara laikā un 1944. gada rudenī Kurzemē mitinājās vismaz 114 000 bēgļu. Dienas otrajā pusē iepazinām Vecrīgu.

“Man ļoti patika mūsu gide Danute. Muzejs ir interesants un mani īpaši uzrunāja stāsts par rupjmaizi … vēl man patika stāsts par kannu, un tas, ka tās vārds bija “muļķis”.
Pastaigas pa Vecrīgu laikā man īpaši patika gides stāstītās leģendas. Visaizraujošākais bija Zviedru vārtu mīlas stāsts. Manuprāt, ekskursija pārāk ātri beidzās.”

7. b klases skolniece Karlīna Lodīte

“Man patika, ka mēs bijām muzejā un veicām izlaušanās uzdevumu. Mums bija dažas grūtības, bet kopīgi izdevās atšifrēt kodu un izpildīt uzdevumu. Man nepatika, ka lija lietus, bet tā viss bija labi. Es daudz ko ieraudzīju, saskatīju un izbaudīju! Paldies skolotājai par šo ekskursiju! Un bija jaukas sajūtas pirmo reizi braucot ar vilcienu.”

4.a klases skolnieks Salvijs Kūlītis

“Man ļoti patika šī ekskursija un esmu ļoti apmierināta ar nodarbību muzejā un Vecrīgas iepazīšanu.”

4.b klases skolniece Lote Ošlapa

“Manuprāt, šis pasākums sevī iemiesoja kā jauna uzzināšanu un kvalitatīvu laika pavadīšanu. Protams, ka zināju par bēgļu gaitām Otrā pasaules kara beigās un apzināju ģimenes locekļus, kuri tajās tika devušies, bet muzeja nodarbības laikā uzzināju konkrētākus faktus, piemēram, ka latvieši, dodoties bēgļu gaitās, nereti ņēma līdz grāmatas latviešu valodā, ar domu saglabāt un uzturēt dzīvu latviešu valodu arī svešumā.

Muzeja izstādē izliktie, bēgļiem piederējušie priekšmeti, palīdzēja vizualizēt skolotājas stāstīto. Arī izlaušanās spēle bija interesanta un gana piņķerīga, lai nešķistu kā “tīrā bērnu spēlīte”. Tajā lieti noderēja ne tik daudz zināšanas vēsturē, kā latviešu valodā un matemātikā. Talkā nāca arī spēja pamanīt apkārt esošos pavedienus un atbildes.
Izzinošās pastaigas pa Vecrīgu laikā man bija iespēja pārliecināties, cik daudz no gides stāstītā par vēsturiskajiem objektiem un ēkām es zinu, kā arī uzzināt dažu labu interesantu faktu un leģendu. Mums, kā jau jaunajiem vēsturniekiem, nākotnē noteikti noderēs tas, ka mums bija iespēja redzēt gidu darbībā.

Ekskursija izdevās un ko tamlīdzīgu būtu vērts noorganizēt vēlreiz. Liels paldies mūsu skolotājai muzejā un gidei Vecrīgā Danutei Grīnfeldei, kā arī skolotājai un pulciņa vadītājai Ivetai Krastiņai par jaukā gaisotnē pavadīto zināšanām piepildīto dienu!”

7.b klases skolniece Elīza Kurcalte

Paldies visiem par jauko kopā būšanu un tiekamies pulciņa nodarbībā!
Vēstures skolotāja Iveta Krastiņa