Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Ekoskolas Rīcības dienas 2022

Ar saukli “Mazas rīcības – liela ietekme” no 7. līdz 13. novembrim visā Latvijā norisinās Rīcības dienas. Šajā nedēļā tiek pievērsta sabiedrības uzmanība klimata pārmaiņām, bioloģiskās daudzveidības izzušanai un vides piesārņojumam.

“Šogad Rīcības dienas ir jo īpaši liels notikums, jo notiek jau desmito gadu un starptautiski iesaistīs vairāk nekā 750 000 bērnu no 104 valstīm. Rīcības dienas arī sakrīt ar Ēģiptē notiekošo 27. ANO Klimata konferenci, kur politiķiem un ekspertiem jāvienojas par straujāku rīcību klimata pārmaiņu krīzes ierobežošanai. Prieks, ka Ekoskolas un citas izglītības iestādes gan Latvijā, gan visā pasaulē ir kā labās prakses piemērs, kas šajā dienās īstenos dažādas aktivitātes un piedāvās risinājumus globālām vides problēmām, īstenojot vietēja mēroga rīcības. Izglītības iestādes šajās dienās parādīs, ka ar mazām rīcībām, ja mēs darām tās visi kopā, varam panākt lielas pārmaiņas,” stāsta Ekoskolu programmas vadītājs Latvijā Daniels Trukšāns.

Pļaviņu vidusskolā rīcības dienas bija radošas, atsaucoties Ekoskolas programmas aicinājumam visas rīcības nedēļas garumā darbojās ierakumu sveču gatavošanas darbnīcas, ierakumu sveces un skolas saimes sarūpētie žāvēti augļi un rieksti tika nodoti biedrībai “Laime Saimē”.

9. novembrī Pļaviņu vidusskolas Ekopadome viesojās Sākumskolas vecuma bērnu rotaļu un attīstības centrā “Pepija” un ar aktivitāti “Ēd lokāli – domā globāli!” pievērsa uzmanību, kā ikdienā iepirkšanās paradumi ietekmē klimatu. Ieejot veikalā, rodas iespaids, ka nepastāv robežas un laiks- augļus un dārzeņus var iegādāties visu sezonu, tādēļ īpašs akcents tika likts uz sezonālajiem un lokālajiem dārzeņiem. Spēlējot ģeogrāfisku spēli, tika pētīti pārtikas kilometri, diskutēts par transporta līdzekļu ietekmi uz klimatu. Sarunās tika secināts, ka Ziemassvētki nav iedomājami bez mandarīniem, tādēļ turpinājumā tika atklāti godīgas tirdzniecības pamatprincipi un ekomarķējuma nozīme. Pasākuma gaidītākais notikums bija veģetārās picas pagatavošana no vietējā kabača un sen aizmirstais našķis – cepti āboli.

10. novembrī Ekopadome piedalījās Mārtiņdienas tirdziņā, piedāvājot iegādāties mazās rīcības lielās ietekmes ābolus, uz katra no ābola bija padoms, kā ikdienā rūpēties par vidi un klimatu, piemēram, “Iegādājies lietas, kas iepakotas dabai draudzīgā materiālā!” Tās pašas dienas pēcpusdienā Ekopadome bija kopā ar Jauniešu iniciatīvu centra “Ideja” jauniešiem un kopīgi skatījās filmu “Zeme- mūsu mājas” un pie tējas krūzes diskutēja par klimata pārmaiņām un to, ko katrs no mums var darīt, lai mazinātu tā sekas.
Noslēdzot pasākumus, tika secināts, ka mūsu mazajām rīcībām ir liela ietekme!