Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Dalība hakatonā “Darīt ir darbības vārds”

2022. gada 17. martā mūsu skolas skolēni apmeklēja Eiropas kustība Latvijā organizēto pasākumu jauniešiem – hakatonu “Darīt ir darbības vārds”, kura ietvaros piedalījās dažādās aizraujošās nodarbībās, diskutēja, radoši izpaudās un sadarbojās ar vienaudžiem no citām Latvijas skolām.
Pasākums notika Lastādijas kvartālā, kas ir viena no Rīgas lielākajām kultūras, mākslas un sabiedrisko darbinieku pašorganizētajām un pašvadītajām teritorijām.

Jauniešiem tika piedāvātas trīs dažādas darbnīcas. Plakātu darbnīcā Eduarda Lielpētera vadībā veidojām tekstus par demokrātiju Latvijā, skolās un pasaulē. Strādājām pēc Loesje rakstīšanas principa. Izveidotie plakāti tiks izmantoti Demokrātijas nedēļas plakātu izstādēs Latvijas skolās.
Darbnīcu ar nosaukumu “Demokrātija kā vieta. Vieta kā demokrātija” vadīja pilsētvides plānotājs Jānis Ķīnasts. Tikām aicināti diskutēt par mums apkārt esošo vidi no demokrātijas skatupunkta. Darbnīcas vadītājs parādīja cik daudz paralēļu var saskatīt starp labi izplānotu, atvērtu pilsētu un demokrātiju.
Darbnīcā ar nosaukumu “Kādas zeķes Tu velc? Kādā skolā Tu mācies?”, kuru vadīja Viktorija Kozlovska, apspriedām kā risināt dzīves sniegtos izaicinājumus, izmantojot demokrātijas sniegtās metodes.

Fragmenti no mūsu skolas audzēkņu iespaidiem par apmeklēto pasākumu.

Samanta, 11. klase
“Uzskatu, ka šis pasākums deva iespēju jauniešiem satuvināties, iepazīties un padziļināti apgūt tēmu- demokrātija. Ļoti izbaudīju pasākumā atvēlēto laiku, jo tika pārmīti dažādi joki, sniegti padomi un gūts ieskats citu dzīves pieredzēs. Katras nodarbības vadītājs spēja atraktīvi pasniegt informāciju un ieinteresēt mūs par doto tematu.”

Aivija, 10. klase
“Pasākums kopumā patika, jo varēju iepazīties ar saviem vienaudžiem, ar kuriem man ir līdzīgas intereses. Diena izvērtās ļoti radoša, mums sniedza iespēju izteikt savu viedokli un diskutēt par problēmām. Hakatona vadītāji bija atsaucīgi, jautri, zinoši un pretimnākoši.”

Edīte, 11. klase
“Manuprāt, nodarbības bija vērtīgas, jo tās rosināja ar radošu un interesantu pieeju izteikt savu viedokli par demokrātijas nozīmi un ietekmi skolās, pilsētās un visā pasaulē. Man patika arī tas, ka man bija ne tikai iespēja veidot dialogu ar vienaudžiem par viņu pieredzi un aktuālajām problēmām, kas saistās ar mūsu vārda brīvību, kritisko domāšanu, politisko līdzdalību, viltus ziņām un demokrātiju, bet arī kā izrādīt iniciatīvu, lai veidotu labāku nākotni.”

Gvido, 11. klase
“Pasākums bija interesants, izglītojošs, iedvesmoja pārdomāt lietas, par kurām iepriekš nebiju aizdomājies. Ļoti patika pasākuma ideja un arī telpas, kurās tas notika. Tā bija lieliska iespēja iepazīties ar saviem vienaudžiem un apmainīties ar dažādiem viedokļiem.”

hakatons_darit_ir_darbibas_vards

Pļaviņu vidusskolas 10. klases skolniece Vendija Kažemaka