Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

ANO simulācijas spēle “Stipri jaunieši – mierpilnai pasaulei”

logo_UNESCOPļaviņu novada ģimnāzija kopš 2015.gada ir UNESCO Asociēto skolu projekta dalībniece, kurā skolai paveras plašas iespējas piedalīties dažādos projektos un konkursos.

Jau otro gadu mūsu skolas skolēni izrādīja interesi par vienu no UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) organizētajiem projektiem – ANO simulācijas spēli “Stipri jaunieši – mierpilnai pasaulei”. Projekts tiek īstenots, lai ieinteresētu un iesaistītu jauniešus debatēs un diskusijās par cilvēces attīstībai svarīgiem jautājumiem, tādējādi veicinot sadarbības un problēmu risināšanas prasmes, kā arī prasmi panākt vienošanos, kas ir svarīga, lai darbotos komandā. Simulācijas spēlē jaunieši, darbojoties piecās ANO komitejās un iejūtoties Ēģiptes, Ķīnas, Francijas, Vācijas, Zviedrijas, ASV u.c valstu diplomātu lomās, izstrādā rezolūcijas, kas tiek prezentētas arī simulētā Ģenerālajā asamblejā.

Šogad projektam pieteicās Antons Hermanis un Lelde Kiopa no 12. klases, kā arī Gints Kapteinis no 11. klases. Visi skolēni tika uzaicināti uz nākamo kārtu, kurā  notika cīņa par iespēju piedalīties simulācijas spēlē Ukrainā. Dalībai šajā spēlē tikām uzaicināti mēs –  Gints un Antons.

Abi ar Antonu jau pagājušajā gadā piedalījāmies šādā spēlē, kura notika Rīgā un Valmierā. Tajā pilnveidojām savu prasmi diskutēt, argumentēt, izteikt viedokli angliski, tāpēc šogad bijām drošāki, pārliecinātāki par sevi.

ANO simulācijas spēle šajā gadā norisinājās no 7. līdz 9. aprīlim Ļvovā, Ukrainā. Tajā piedalījās jaunieši no Igaunijas, Lietuvas, Zviedrijas, Ukrainas, Latvijas. Tās laikā notika visdažādākās aktivitātes, kas sākās ar interesanto ukraiņu kulinārijas iepazīšanu un beidzās ar rezolūciju lasījumiem Ļvovas valdības ēkā.

Salīdzinot šo un pagājušo spēli, šogad lielāka uzmanība tika pievērsta tautas un kultūru iepazīšanai, tāpēc lielāko daļu brīvā laika mēs pavadījām runājot ar projekta dalībniekiem un iepazīstot pilsētu.

Pašam ļoti patika tas, ka dažās no komitejām tika piedāvātas krīzes situācijas, piemēram, kiberdrošības komitejā krīzes situācija bija ķīniešu hakeru uzbrukums Ņujorkas biržai, kuras kopējie zaudējumi tā uzbrukumu laikā  ir aptuveni 50 miljardi. Iepazīstotiest ar šo situāciju, mums bija jāizstrādā rīcības plāns un jāpārstāv savas valsts nostāja konkrētajā situācijā.

„Model UN piedalos otro gadu. Pagājušajā gadā tas notika Latvijā, nevis Ukrainā, un atšķirība bija ļoti jūtama. Ukrainā organizatori koncentrējās ne tikai uz pašu Apvienoto Nāciju Organizācijas stimulāciju, bet arī uz Ukrainas iepazīšanu un apskatīšanu, bija vairāk laika iepazīt citus dalībniekus un izbaudīt Ļvivu. Diemžēl pati pasākuma organizācija nebija tik augstā līmenī kā pagājušajās gadā Latvijā. Katrai reizei bija savi plusi un mīnusi, un kopumā es priecājos, ka man bija iespēja iegūt šo pieredzi, jaunus draugus, iepazīt Ļvivu un vēlreiz izspēlēt Apvienoto Nāciju Organizācijas darbību.” – saka 12. klases skolnieks Antons Hermanis.

Noteikti iesaku visiem, kuriem interesē politika, debates un ir vēlme iegūt pieredzi vai jaunus draugus, pieteikties ANO simulācijas spēlei nākamajā gadā.

Gints Kapteinis, 11. klases skolnieks