Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Raunas Staburags, sieri un maize

Mūsu 2.a klase 14.aprīlī brauca ekskursijā „Raunas Staburags, sieri un maize”.
Apmeklējām Raunas nelielo siera ražotni, kuru 2006. gadā nodibināja Ceriņu ģimene. Šobrīd „Siera ražotne” ir vienīgais piena pārstrādes uzņēmums Latvijā, kas pircējiem piedāvā Zaļo sieru, kura viena no galvenajām sastāvdaļām ir sierāboliņš, kurš tiek audzēts ģimenes dārzā. Ražotnē top vairāku veidu siers un 12 veidu Mājas makaroni. Mēs varējām pagaršot sieru un apskatīt makaronu ražotni.
Tālāk braucām uz Raunas pilsdrupām, kur varējām kārtīgi izskrieties. Gide mums pastāstīja, ka pēc pirmā Rīgas arhibīskapa rīkojuma Raunas pils būvdarbi sākās 1262. gadā. Tā bijusi viena no galvenajām arhibīskapa rezidencēm. Lielas pārbūves notikušas arhibīskapa Kaspera Lindes valdīšanas laikā (1509.-1524.). Viens no torņiem ieguva arhibīskapa vārdu un saucās „Garais Kaspars”.
Interesants bija Raunas Staburaga ūdenskritums. Tur aug aizsargājamās alpu kreimules. Ūdenskritums bija 13 metrus plats, klāts ar zaļu sūnu.
Liels pārsteigums bija tad, kad mēs braucām uz maizes ceptuvi Blomē, jo tur mūs sagaidīja Pepija Garzeķe. Pepija stāstīja smieklīgas lietas un gribēja mainīties ar zeķēm. Maizes ceptuvē klausījāmies, ko stāsta saimniece Ilze.Mīkla bija iejaukta gadsimtiem vecā maizes abrā. Mēs visi izveidojām katrs savu maizes kukulīti, kurā ievilkām savas zīmes. Maizīte cepās īstā sentēvu maizes krāsnī. Kamēr maize cepās, mēs  varējām pacienāties ar saimnieces sarūpētajiem gardumiem. Paspējām arī parotaļāties „Donu” mājas pagalmā.

Ekskursija bija interesanta, netraucēja pat smalkais lietus, kurš gribēja mūs mērcēt.

2.a klases skolniece   Ance Bērziņa