Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Melnās kafijas vakars

Nacionālā Aizsardzības akadēmija katru gadu 30.novembrī turpina Latvijas pirmās brīvvalsts laikā Latvijas Kara skolas aizsākto Melnās kafijas vakara tradīciju. Mūsu skolā Melnās kafijas vakars aizsākās 2003.gadā. Šogad, 10 gadu jubilejas reizē, izmantojām īpašo iespēju viesoties Nacionālās Aizsardzības akadēmijā.

Dienas sākumā devāmies uz Brāļu kapiem Rīgā, kur mūs sagaidīja un ieskatu Brāļu kapu tapšanas vēsturē sniedza mūsu skolas absolvents Kaspars Zaltāns. Apmeklējot mūsu izcilā latviešu tēlnieka Kārļa Zāles veidoto arhitektūras ansambli, nolikām ziedus un aizdedzām svecītes visiem tur zemes klēpī guldītajiem cīnītājiem.

Tālāk mūsu ceļš veda uz Nacionālo Aizsardzības akadēmiju, kur notika centrālais pasākums – Melnās kafijas vakars, kas iesākās ar Vakara jundu, kas bija Brīvības cīņās kritušo jauno kadetu piemiņai veltīts mirklis. Kā jau katru gadu, arī šogad tikai pasniegts Latvijas armijas ģenerāļa un Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera Mārtiņa Hartmaņa Goda zobens labākajam akadēmijas absolventam. Šogad par labāko akadēmijas absolventu atzīts leitnants Staņislavs Kapustins.

Pēc Vakara jundas devāmies uz NAA tradīciju zāli, kur kopā ar akadēmijas kadetiem un viņu pasniedzējiem, kā arī uzaicinātajiem viesiem baudījām miežu kafiju, rupjmaizi ar marmelādi, dziedājām karavīru dziesmas…

Savās pārdomās par tālajiem 1919.gada Brīvības cīņu notikumiem, par karavīra lomu dažādos vēstures laika posmos dalījās Aizsardzības ministrs A. Pabriks, NBS komandieris ģenerālleitnants R. Graube, Virsnieku apvienības pārstāvji, NAA rektors pulkvedis E.Leščinskis.

Savu paldies par īpašo pagodinājumu būt Melnās kafijas vakarā Nacionālās Aizsardzības akadēmijā, mēs izteicām gan vārdos, gan pasniedzot rupjmaizi un grāmatas par mūsu novadu.

Paldies visiem 10. – 12.klašu skolēniem, kuri organizēja un piedalījās Melnās kafijas vakarā!

12.klases skolniece Guna Pujāte