Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Patriotiskā nedēļa

Patriotiskā nedēļa „Tauta – tā ir ideja
par kopējām asinīm,
par kopēju zemi,
par kopējām paražām,
par kopēju vēsturi,
par kopēju godu.”
(Kārlis Ulmanis.)

Diāna Bariņa, preses ministre

Rudens, kas ir atnācis nesteidzīgi lēni, ir nemainīgs kā viss neizbēgamais šajā pasaulē, tomēr arī skaists un mierīgs. Rudens ienācis un paciemojies katrā sirdī, un, izgreznojot Latviju, ir līdzi atnesis patriotisku noskaņu.

Mūsu skolā patriotiskā nedēļa aizsākās 11.novembrī ar Lāpu gājienu uz Bārukalna kapiem. Gājiena dalībnieki pieminēja mūžībā aizgājušos karavīrus, kas savas dzīvības atdeva Pirmā pasaules kara un Brīvības cīņu laikā, aizstāvot savu dzimteni pret svešām varām.

Arī skolā valdīja svētku noskaņa. To radīja skaisti izrotātās klases, kuras skolēni un skolotāji bija centušies izdekorēt ar latviskiem simboliem uz durvīm, sienām un logiem. Tika izveidoti arī tautiskie lakati, kas tagad skaisti rotā mūsu skolas iekštelpas. Skolēni, skolotāji, skolas darbinieki, kuri pie krūtīm bija piesprauduši sarkanbaltsarkanās lentītes, izskatījās neizsakāmi laimīgi un lepni par sevi un piederību savai valstij. Tas mūs visus vienoja šonedēļ.

Piektdien plkst. 8.30 sākās Latvijas stunda 1. – 4.klašu skolēniem, kurā 12.klašu skolēni stāstīja mazajiem par Latvijas valsts dibināšanu, Brīvības cīņām un Bermontiādi. Pēc prezentācijas tika arī uzdoti uzdevumi skolēnu vēstures zināšanu nostiprināšanai.

Pulksten 9.20 sākās pats svarīgākais notikums 5. – 12.klašu skolēniem – ierindas skate. Šogad to vērtēja žūrijas locekļi šādā sastāvā: ģenerālis Juris Vectirāns, pulkvedis Juris Dalbiņš, zemessardzes 55.kājnieku bataljona 2.rotas virsseržants Jevģēnijs Jakovļevs, zemessardzes 55.kājnieku bataljona S3 nodaļas priekšnieks kapteinis Andris Purvinskis, Pļaviņu 510. Jaunsargu vienības instruktors Imants Kravalis, Pļaviņu mūzikas skolas direktore Dita Ārgule un Pļaviņu novada ģimnāzijas direktora vietnieks Aldis Lazda. Skates sākumā notika svinīgā līnija, kuru iesāka ģenerālis Juris Vectirāns ar svinīgo uzrunu un nelielu piemiņas balvu dāvināšanu Pļaviņu novada domei un Odzienas filiālei. Pēc ģenerāļa uzrunas tika svinīgi pacelts Latvijas karogs un nodziedāta Valsts himna „Dievs, svētī Latviju!”. Tad sākās ierindas skate.

Ierindas skatei noslēdzoties, žūrija vispirms izteica savus komentārus, tad jaunie jaunsargi deva svinīgo solījumu.

Ierindas skatē 1. vietu 5. – 8.klašu grupā ieguva 8.b klase, komandieris Igors Babaks, klases audzinātāja Ingrīda Upeniece, 2. vietu ieguva 6.b klase, komandiere Enia Kaņepēja, klases audzinātāja Vija Miķelsone, 3. vietu ieguva 5.b klase, komandieris Filips Fedosejevs, klases audzinātāja Iveta Briede, un 6.a klase, komandiere Samanta Seliverstova, klases audzinātāja Velta Rulle.

1.vietu 9. – 12.klašu grupā ieguva 12.klase, komandieris Pauls Krastiņš, klases audzinātāja Silga Stučka. Dalītu 2.vietu ieguva 10.klase, komandieris Juliāns Purvinskis, klases audzinātājs Valdis Silovs un 9.e klase, komandieris Sandis Vīksna, klases audzinātāja Laura Avotiņa.

Par labākajiem komandieriem 9. – 12.klašu grupā tika atzīti P.Krastiņš (12.), J.Purvinskis (11.) un Ritvars Vībāns (9.a). 5. – 8.klašu grupā – Igors Babaks (8.b), Enia Kaņepēja (6.b) un Filips Fedosejevs (5.b).
Kā labākais un aktīvākais soļotājs tika nosaukts 6.a klases skolēns Genādijs Circins, kurš ieguva nelielu piemiņas balvu no pulkveža Jura Dalbiņa.

Plkst. 13.00 visa skolas saime devās uz Latvijas Republikas 95.gadadienai veltīto pasākumu „Ir tikai viena Latvija…” svinību zālē. Pasākumā uzstājās mūsu skolas pašdarbnieku saime: 1. – 2., 3. – 4., 5. – 6., 7. – 9.klašu deju kolektīvi, vadītāja Linda Miezīte, 1. – 4.klašu vokālais ansamblis Kristiānas Balodes vadībā, 1. – 4., 5. – 9.klašu koris Olgas Krasutinas vadībā, vidusskolas jauktais koris Aivas Siliņas vadībā, runas pulciņa dalībnieki Silgas Stučkas vadībā.
Pasākuma beigās tika nodziedāta kopīga dziesma „Tik un tā”.

Paldies dziedātājiem, dejotājiem, runātājiem un viņu skolotājiem par jaukajiem priekšnesumiem un radīto svētku sajūtu!

Paldies direktora vietniecei izglītības jomā audzināšanas darbā Armandai Lasmanei par pasākumu organizēšanu un izdomu. Paldies vizuālās mākslas un mājturības skolotājām Ingai Zālītei un Ievai Volanei par skolas telpu vizuālo noformējumu.

Daudz laimes Tev, Latvija, 95 gadu jubilejā!