Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Karjeras stundas pasākums 5.,6. klasēm un „topošajiem mediķiem”

22. februārī skolā notika karjeras stunda 5.,6. klasēm un skolēniem, kam interesē medicīna. Skolā viesojās 5 absolventi, kuri skolēnus iepazīstināja ar savu profesiju.

Pie 5.a klases viesojās Iluta Kaņepēja, kura skolu beidza pirms 21 gada. Ilutas darba nozare ir medicīna, varbūt tāpēc visus tas tiešām aizrāva. Bija iespēja darboties gan praktiski, gan arī uzklausīt Ilutas stāstīto. Līdzi Iluta bija paņēmusi dažādus medicīnas piederumus un ļāva ar tiem darboties arī pašiem bērniem. Tika mērīts spiediens, skaitīti sirdspuksti, un visa procesa laikā bērnu sejas rotāja smaids. Arī mums bija interesanti klausīties un vērot visu bērnu aktīvo darbību.

Pie 5. b klases viesojās tautas deju kolektīvu vadītāja Aija Rūliete. Aija šobrīd strādā Jēkabpils kultūras namā, kopumā viņa māca dejot 10 kolektīvus. Ar saviem kolektīviem Aija ir devusies arī uz ārzemēm, lai sniegtu koncertus ārzemju skatītājiem. Klasei bija interesanti klausīties, kādi piedzīvojumi un notikumi ir notikuši Aijas dzīvē. Skolēni, kuriem interesēja dejošana, uzdeva sev interesējošus jautājumus. Šī tikšanās ar Aiju bērniem radīja vēlēšanos iesaistīties mūsu skolas tautas deju kolektīvos.

Pie 6.a klases viesojās laikraksta “Brīvā Daugava” galvenā grāmatvede Santa Patrijuka. Santa strādā arī par laikraksta “Brīvā Daugava” galveno redaktori. Viņa praktizējusies arī kā psiholoģe. Pēc iepazīšanās Santa plašāk pastāstīja par savām skolas gaitām. Santa skolēniem stāstīja, kā izprast sevi un kā mēģināt atrast sev piemērotāko profesiju. Skolēni ar interesi klausījās Santu. Stundas izskaņā Santa izveidoja tādu kā spēli – skolēniem bija jāpastāsta, kādas profesijas pārstāvji viņi gribētu būt. Skolēniem tas ļoti patika. Santai bija iespēja arī izmantot savas zināšanas psiholoģijā.

Pie 6.b klases ciemojās Astrīda Davidova. Stunda sākās ar to, ka klase tika iepazīstināta ar viešņu, parādot prezentāciju. Pēc prezentācijas Astrīda pastāstīja par savām dzīves gaitām un hobijiem, par savu pieredzi dziedāšanā, un, lai klasē būtu kāda aktivitāte, visi dziedāja. Pēc tam svinību zālē spēlējām spēli. 6. klases skolēni par stundu bija priecīgi!

Skolā viesojās arī īpašs viesis, kas tikās ar skolēniem, kam interesē medicīna. Tas bija mūsu skolas absolvents Aivars Tihonovs, sertificēts plastikas un rokas ķirurgs. Stunda sākās ar iepazīšanos, tad Aivars pastāstīja par savu darbu, dzīves gaitām, parādīja arī attēlus. Tajos bija diezgan nepatīkami skati, taču skolēniem patika. Aivars bija ļoti atsaucīgs, atbildēja uz jautājumiem, kopā gan nopietni parunājām, gan pasmējāmies. Viņš atcerējās arī skolas laikus un pastāstīja par tiem. Kopumā stunda bija ļoti izdevusies, skolēni atzinīgi novērtēja Aivara uzstāšanos, pateicās par ierašanos. Pats Aivars arī mūs aicināja būt par viņa „ēnām”, ja rodas padziļināta interese par viņa profesiju. Karjeras stundu apmeklēja arī ķīmijas skolotājs Māris Siliņš. Pateicamies viņam par izrādīto interesi par šo pasākumu.

Pēc karjeras stundas tika veikta aptauja, kurā 5.a klase atzina, ka guvuši daudz jaunas informācijas par pirmo palīdzību un medicīnu. Tā noderēšot gan turpmākajā izglītībā, gan profesijas izvēlē un, protams, arī nākotnē negaidītās situācijās, kad kādam nepieciešams sniegt pirmo palīdzību. Šī klase nākamajā pasākumā vēlētos tikties ar hokejistu, zobārstu, frizieri, volejbolisti, ugunsdzēsēju, mediķi, dziedātāju, aktrisi vai mehāniķi.

5.b klase karjeras stundas laikā ieguva zināšanas par horeogrāfiju, deju. Tas noderēšot skolā, arī nākotnē. Šī klase vēlētos tikties ar ugunsdzēsēju, policistu, dziedātāju, profesoru, ķīmiķi, direktoru, sporta skolotāju.

6.a klase saprata, ka par profesijas izvēli jādomā jau skolas laikā, iegūtā informācija viņiem noderēs gan dzīvē, gan izvēloties profesiju. Klase vēlas tikties ar dziedātāju, dizaineri, mehāniķi, juristu, fotogrāfu, pārdevēju, policistu, ugunsdzēsēju, pilotu, prezidentu, uzņēmēju, ķirurgu vai ārstu.

Savukārt 6.b klase guva interesantus iespaidus, jaunas zināšanas par kultūras darbinieci, informāciju par karjeras izvēli. Šai klasei jauniegūtā informācija noderēšot dzīvē un pasākumu vadīšanā, organizēšanā, mācību stundās, piemēram, vēsturē. Šī klase izteikusi vēlmi tikties ar astronomu, pavāru, viesmīli, slavenību, dziedātāju, „beatbokseri”, auditoru, programmētāju, ugunsdzēsēju, dejotāju (hip – hop).

Mūsu skolas „topošie mediķi” atzina, ka stunda bijusi lieliska, pamācoša, Aivars esot atstājis ļoti jauku iespaidu. Šie skolēni ieguva informāciju par ķirurga darbu, izpratni par plastisko ķirurģiju, par medicīnu un ārsta darbu kopumā. Viņi nākamreiz vēlētos tikties ar ārstu, politiķi, policistu, režisoru, tiesu medicīnas ekspertu, dermatologu, pediatru, fizioterapeitu, jūrnieku, pilotu, frizieri, elektriķi, sapieri, mūzikas producentu vai juristu.

Pēc pasākuma visi bija gandarīti, pozitīvām emocijām bagāti.

17. un 18. martā karjeras stundas pasākums notiks 11.,12. klasēm.

Atgādinājums… pavisam drīz – „Profesiju kokteilis”.

Pateicamies skolas vadībai par iespēju organizēt šāda veida pasākumus un skolotājiem – par atbalstu.

Uz tikšanos!

Karjeras dienas organizatori