Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Melnās kafijas vakars

Mārtiņš Zemturis

Otrdien, 30. novembrī, pieminot Brīvības cīņās kritušos, tika aizvadīts Melnās kafijas vakars, kurš, pateicoties mūsu skolas bijušajai vēstures skolotājai Edītei Kupčai, kā tradīcija mūsu skolā notika arī šogad.

Tradīcija rīkot „Melnās kafijas vakaru” mantota no pirmās Latvijas brīvvalsts laikā dibinātās Kara skolas, kad kaujās pret Bermontu tika iesaistīti visi 170 Kara skolas audzēkņi, kas varonīgi cīnījās pret bermontiešiem Rīgā un Vareļos.

Kad pēc Bermonta armijas sakāves 1919.gada 30.novembrī kadeti atgriezās Kara skolā, izsalkušajiem un nosalušajiem jauniešiem vakariņās bija tikai rupjmaize, miežu kafija un marmelāde. Šīs vakariņas nosauca par „Melnās kafijas vakaru” un vēlāk Kara skola tās organizēja katru gadu, pieminot kritušos biedrus.

Vakariņas tika aizvadītas cieņpilnā brīvā gaisotnē, sveču izgaismotā un patriotisku jūtu piepildītā telpā, kur vakariņotājiem piebiedrojās un pieredzē dalījās trīs militāras personas: Kristaps Mednis, Einārs Staņislavskis un Oskars Lauciņš, katrs ar savām zināšanām un sasniegumiem militārajā jomā.

Īpaša pateicība sakāma galvenajai vakariņu organizatorei – Ivetai Krastiņai, par iespēju apliecināt cieņu pret savu valsti un tiem, kas to aizstāvēja.

Tradīciju turpinot, visiem interesentiem būs iespēja piedalīties šajā pasākumā arī nākamgad.