Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienas ugunskurs Pļaviņu novada ģimnāzijā

Atceries barikādes!Barikāžu laiks ir  nozīmīgs notikums Latvijas vēsturē, kas sākās, Latvijas Tautas frontes organizatoriem atsaucoties uz asiņainajiem notikumiem Lietuvā 1991. gada 13. janvārī, kad  PSRS karaspēks veica  militārus uzbrukumus Viļņas Televīzijas torņa aizstāvjiem. Latvijas Tautas frontes organizatori aicināja Latvijas iedzīvotājus pulcēties Doma laukumā, tādā veidā nevardabīgi paužot savu neapmierinātību pret padomju varu. Tas bija laiks, kad līdzās ugunskuriem Rīgas centrā, dzeloņdrātīm, betona bluķiem, smagajām lauksaimniecības un celtniecības tehnikām, pulcējās ļoti daudz cilvēku, kuri protestēja pret netaisnīgo okupācijas varu un ticēja Latvijas  uzsāktajam ceļam uz valsts neatkarības atjaunošanu. Barikāžu laika traģiskākie brīži bija 20. janvārī, kad OMON mēģināja ieņemt Iekšlietu ministrijas ēku. Sadrusme prasīja arī upurus. Bojā gāja pieci cilvēki, kuru vidū bija skolnieks Edijs Riekstiņš, divi iekšlietu darbinieki – Vladimirs Gomonovičs, Sergejs Konoņenko – un Rīgas kinostudijas operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne.

    18.janvārī Pļaviņu novada ģimnāzijā skolas iekšpagalmā tika iedegts Barikāžu atceres dienai veltīts ugunskurs. Līdzīgi kā 1991. gada notikumos, arī šodien piemiņas dienas dalībnieki, spītējot vēsajiem laika apstākļiem, pie ugunskura tika cienāti ar zāļu tēju un Pļaviņu novada ģimnāzijas sākumskolas un pamatskolas skolēnu ceptajiem pīrādziņiem, cepumiem un maizītēm. Pasākuma atmosfēru bagātināja Barikādēm un Baltijas valstu neatkarībai veltītās dziesmas.

Savās atmiņās par Barikāžu notikumiem dalījās mūsu novadnieks, Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs  Dainis Īvāns, kā arī pļaviņieši Rihards Rode, Skaidrīte Prusaka un Viktors Tiks.

 Dainis Īvāns raksturoja Barikāžu laika  galvenos notikumus un cilvēkus. Viņš  akcentēja to, cik būtiski latviešu tautai toreiz bija cīnīties par savas valsts brīvību un neatkarību,  kas bija Latvijas valsts neatkarības atgūšanas pamatakmens. Dainis Īvāns klātesošajiem bērniem un jauniešiem uzdeva jautājumu: „Vai jūs būtu gatavi cīnīties un paši ar savām rokām aizstāvēt Latviju?”  Atskanēja  drosmīgs  jā, taču  mums jāsaprot, ka savas valsts aizstāvim ir jāpiemīt lielai drosmei un gribasspēkam aizstāvēt savu Garaspēka zemi.

Paldies visiem pasākuma organizatoriem un atbalstītājiem!

 Pļaviņu novada ģimnāzijas politkluba dalībnieces – 9.a un 12. klases skolnieces Karīna Davidova  un Diāna Bariņa