Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Dzīve bez atkritumiem

15. aprīlī Pļaviņu vidusskolas 8.a klase devās uz Pļaviņu bibliotēku, lai klausītos bezatkritumu kustības Zero Waste Latvija lekciju un piedalītos meistarklasē “Aprites ekonomika – kā iet līdzi pārmaiņām?”. Meistarklasē tapa auduma maisiņi, kaķu un suņu rotaļlietas no lietotiem T – krekliem.

Zero Waste Latvija ir biedrība, kas aicina aizdomāties par ikdienas patēriņu un to samazināt. Atkritumi nonāk upēs, jūrās, mežos, tiek aprakti zemē vai sadedzināti, radot būtisku piesārņojumu.

Aprites ekonomika ir ilgtspēju veicinošs tautsaimniecības attīstības modelis, kura galvenais mērķis ir saglabāt apritē esošo produktu, materiālu un resursu vērtību, tajā pašā laikā samazinot gan izejvielu patēriņu un atkritumu apjomu, gan arī ietekmi uz vidi.

Ko mēs ikdienā varam darīt, lai resursus izmantotu racionāli?
1. ATTEIKTIES.
Atsakies no liekā, neiegādājoties jaunas lietas, kas Tev nav nepieciešamas! Atsakies no neplānotiem pirkumiem!

2. SAMAZINĀT.
Samazini to lietu skaitu mājās, kas netiek izmantotas, tās atdodot vai pārdodot tālāk! Samazini iegādātā iepakojuma apjomu!

3. LIETOT ATKĀRTOTI.
Lieto atkārtoti to, kas jau ir atrodams Tavās mājās. Iegādājies lietotas preces, labo to, kas saplīsis, iznomā to, kas nepieciešams reti!

4. SALABOT.
Tā vietā, lai uzreiz pirktu jaunu, apsver iespēju savas mantas salabot un dot tām otro dzīvi!

5. ŠĶIROT.
Nodod pārstrādei atkritumus, kas tomēr radušies, ievietojot tos atbilstošos šķirošanas konteineros vai šķirošanas laukumos!

6. KOMPOSTĒT.
Kompostē vai šķiro bioloģiski noārdāmos atkritumus – tie bieži vien sastāda pat līdz 40% no Taviem ikdienā radītajiem atkritumiem!
Paldies Zero Waste valdes loceklei Evijai Ozolai – Ozoliņai par izglītojošo un radošo pēcpusdienu!