Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

SMU skolā

SMU jeb Skolēnu Mācību Uzņēmumi ir Junior Achievement Worldwide izstrādāta un Junior Achievement Latvija adaptēta programma, praktiskā mācību metode. Tās mērķis ir veicināt un pilnveidot skolēnu personīgās īpašības un prasmes, kas attīsta radošu domāšanu, uzņēmību, laika plānošānas iemaņu attīstību, mērķu izvirzīšanas un sasniegšanas pratību. Skolēnu mācību uzņēmumu veidošanu kā efektīvu mācību metodi Latvijā atzīst Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija. (informācijas avots https://jalatvia.lv/SMU )

Skolēnu mācību uzņēmumi spēj skolēniem sniegt ieskatu finanšu pratībā. Tas saskan arī ar jauno kompetenču pieeju izglītības sistēmā, jo spēj sniegt skolēnam dažādas kompetences finansu un praktiskās dzīves pratībā. Pļaviņu vidusskola jau vairākus gadus īsteno šo praktisko mācību metodi, piedāvājot to interešu izglītībā.

Šogad Junior Achievement Latvia (JA Latvia) izglītības programmā startē pamatskolēni un vidusskolēni. Vidusskolas posmā ar noslēgtu uzņēmuma reģistrāciju un apliecības iegūšanu startē četri uzņēmumi: “Tava motivācija”, “Stilīgie krūžu palikņi”, “MIN- mzti ir nozīmīgi” un “MotivaTORS”. Pamatskolā ar noslēgtu uzņēmuma reģistrāciju un apliecības iegūšanu startē viens uzņēmums- “V.U.E.R.”. Šī uzņēmuma pārstāvji ļoti labi spēja saplānot darāmos darbus un plānotajā laikā nodibināt uzņēmumu. Reģistrāciju ir uzsākuši uzņēmumi: “Šoko Koko”, “KRIP”, Sveču zēni”, “Vannas Prieks”, “Svecītes”. Idejas dažādiem ražojumiem bija arī citiem skolēniem, kuri tās varēja realizāt skolas Ziemassvētku tirdziņā.

Viens no SMU darbības atskaites punktiem ir tradicionālais Ziemassvētku tirdziņš skolā. Tajā varēja iegādāties eglītes rotājumus, motivācijas kartītes un individualizētas ūdens dzeramās pudeles, līdzekli matu stiprumam un veselībai, aksesuārus stilīgiem apaviem, apdrukātus kreklus, piparkūkas un medu, auskarus, roku sprādzītes un ziepes, pīrāgus un bulciņas.

Skolēni un skolas darbinieki varēja izbaudīt Ziemassvētku tirdziņa gaisotni un svētku noskaņu, esot visiem kopā un klātienē! Paldies skolēniem, kuri uzdrīkstējās un piedalījās!

SMU konsultante Mārīte Skrabutena