Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Zinātnieku nakts 2023

29. septembrī visā Latvijā norisinājās “Zinātnieku nakts 2023”. Pļaviņu vidusskolas 9. – 12. klašu 29 skolēni, skolotāju Aivas Igaunes, Ingrīdas Bērziņas un Jolantas Nīcgales pavadībā, apmeklēja divus pasākumus: Zinātnieku nakts pasākumu Transporta un sakaru institūtā (TSI) un Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kas šogad norisinājās Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā.

TSI jaunieši ieguva informāciju par studiju iespējām, kā arī par karjeras iespējām pēc TSI absolvēšanas gan Latvijā, gan ārzemēs. Gida pavadībā devāmies ekskursijā pa modernām aprīkotām laboratorijām, robotikas un aviācijas centru. Jaunieši piedalījās dambretes spēlē ar robotu. Diemžēl, uzvarēt mākslīgo intelektu neizdevās. Savu meistarību daži jaunieši demonstrēja dronu meistarklasē un Arduino programmēšanā. Lielu interesi izraisīja Robots – barista, kas ikvienam piedāvāja gardu kafiju. Apskatījām Air Jet lidmašīnas vadības paneļa prototipu un guvām priekšstatu, kā tiek apmācīti topoši avioinženieri. Bija ļoti interesanti un aizraujoši klausīties studentu stāstus angļu valodā par realizētajiem projektiem un izveidotajiem prototipiem studiju laikā.
11. klases skolniece Anastasija Gorpeņuka, iedvesmojoties no topošā robotikas inženiera stāstījuma, izvēlējās sava zinātniskās pētniecības darba tēmu, kā arī nodibināja kontaktus, lai turpmāko divu gadu laikā TSI konsultanta pavadībā izstrādātu savu pētniecisko darbu.
RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā jaunieši izmēģināja dažāda veida simulatorus, ko apmācībās izmanto topošie mediķi. Vērojot dzemdību simulatoru, jaunieši, arī puiši, pielaikoja grūtnieču vēderiņu, kā arī varēja paturēt klēpī un nosvērt gan iznēsātu, gan priekšlaicīgi piedzimušu bērniņu (lelli). Ļoti noderīga un aizraujoša aktivitāte bija “Cik tīras ir tavas rokas?”. Visi, kuri tajā piedalījās, iemācījās mazgāt rokas, kā to dara ķirurgi. Jaunieši pētīja, kā anesteziologi reanimatologi nodrošina pacienta elpceļu caurlaidību, uzzināja un iemācījās, kā glābt cietušo, kurš ir bezsamaņā, un izmantot automātisko ārējo defibrilatoru, piedalījās escape room aktivitātē u.c. Piedāvāto aktivitāšu bija tik daudz, ka, diemžēl, visas apmeklēt neizdevās gan laika ierobežojuma, gan lielā apmeklētāju skaita dēļ.
Piedaloties aktivitātē “Vai ārstniecības augus un graudus var izmantot dzemdībās?”, noteicām dažādus graudus, kas kādreiz tika izmantoti dzemdību procesā. 11. klases skolniece Kate Kondrāte ļoti ieinteresējās un plāno rakstīt par šo savu zinātniskās pētniecības darbu.
Ceru, ka skolēnos radās zinātkāra dzirksts, un uzzinātais pavērs plašāku ieskatu tehnoloģiju un dabaszinātņu pasaulē.

Skolotāja Ingrīda Bērziņa