Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Pļaviņu vidusskola – Eiropas Parlamenta vēstnieku skola

Pļaviņu vidusskola šogad piedalās programmā “Eiropas Parlamenta vēstnieku skolas” (EPVS), kuru sadarbībā ar pedagogiem īsteno Latvijas Eiropas Parlamenta birojs Latvijā. Skolas, kuras iesaistās programmā, īsteno izglītojošus pasākumus izpratnes vairošanai par Eiropas parlamentāro demokrātiju un Eiropas pilsoniskuma vērtībām.

Mūsu skolas EPVS jauno vēstnieku komandu sastāda 7 skolēni: Darja Kmito, Vendija Kažemaka, Adriāna Misiņa, Mikuss Krēbss, Gvido Eizāns, Edīte Visocka un Samanta Ērgle. Vēstnieku skolas darbu koordinē skolotāja Iveta Krastiņa. Jauno vēstnieku uzdevums ir aktualizēt ar ES saistītus jautājumus, iesaistot klases un skolas biedrus aktivitātēs, aptaujās, vairojot zināšanas un piederības sajūtu ES, vadot stundas un citus pasākumus un veicinot diskusijas par ES aktualitātēm sociālajos medijos un skolā.
Vēstnieku komanda ar šajā mācību gadā veicamajiem uzdevumiem un aktivitātēm iepazinās 25. oktobrī EPVS programmas jaunā mācību gada cikla atklāšanas konferencē, kas notika Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Pasākumu atklāja EP Latvijas Biroja vadītāja Marta Rībele. Viņa informēja, ka parlamentārās demokrātijas skaidrošanas mācību ciklā šogad piedalās jau 75 skolas. Ar šī gada pētījumu tēmu – vēlēšanas – iepazīstināja LU profesore un politikas eksperte Žaneta Ozoliņa. EP deputāti Dace Melbārde, Nils Ušakovs un Ivars Ījabs uzrunāja klātesošos tiešsaistē un atbildēja uz jauniešu jautājumiem. Pasākuma otrajā daļā notika darbnīcas, kur jaunieši diskutēja ar ekspertiem: Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Kristīni Bērziņu, Fonds atvērtai sabiedrībai Dots pārstāvi Egitu Prāmu, politoloģēm Sigitu Strubergu un Dr. Ivetu Reinholdi, Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta vadītāju Dr. Rihardu Bambalu. Tikšanās laikā minētie eksperti palīdzēja izprast un rosināja pārdomas par sociālo mediju ietekmi uz vēlēšanām, par to kā un kāpēc ir jāpiedalās velēšanās un par prasmēm un īpašībām, kurām jāpiemīt deputātam.
Viena no aktivitātēm, kas aktualizēja ES tematiku skolā, bija 9. – 12. klašu tikšanās ar politoloģi Žanetu Ozoliņu 1. novembrī. Politoloģe stāstīja par ES aktualitātēm mūsdienu ģeopolitiskajā kontekstā, kas ietvēra tādas tēmas kā reģionu politisko perspektīvu atšķirības un aktuālās problēmas, kā arī ES nozīme un tās mērķi klimata pārmaiņu un ilgtspējības jomā.
Aicinām visus 9. – 12. klašu skolēnus būt atsaucīgiem, atbalstīt savus skolas biedrus un aktīvi līdzdarboties šajā projektā!