Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Atvadāmies no ilggadējā mūsu skolas skolotāja Māra Siliņa

Māris Siliņš
(15.05.1950. – 02.11.2021.)

Maris_SilinsMāris Siliņš bija ar neizsīkstošu entuziasmu un optimismu apveltīts, savu skolēnu mīlēts un cienīts Skolotājs ar lielo burtu, kurš ar smalku ironiju un asu prātu nodeva zināšanas par savu mīļo ķīmiju un mācīja mīlestību pret šo zinātni arī citiem.

Ķīmijas skolotājs Māris Siliņš Pļaviņu vidusskolā sāka strādāt 1974. gadā, uzreiz pēc Daugavpils Pedagoģiskā institūta absolvēšanas un dienesta armijā. Paralēli darbam skolā ir vadījis DPI studentu pedagoģisko praksi, piedalījies Rīgas Medicīnas institūta studentu uzņemšanas komisijas darbā. Ilgus gadus skolotājs ir sadarbojies ar lauksaimniecības darba veicējiem, organizējis skolā sabiedriski ražīgo darbu, izveidodams materiālo bāzi skolēnu darbmācības apguvei, vadījis metodisko komisiju rajona un novada mērogā, bijis skolas padomes priekšsēdētājs.

Kad Žetona vakaros vai skolas jubilejās satiekas absolventi, viens no visvairāk pieminētajiem allaž ir bijis Māris Siliņš, jo apgūt ķīmiju ir laimējies pie talantīga un milzīga sava mācību priekšmeta entuziasta. Skolotājs nekad stundās neizmantoja mācību grāmatas, pieraksti tika veikti tikai no vārdiem, un vēl pēc gadiem pat tie skolēni, kam nav ar ķīmiju ikdienā nekādas saistības, atceras „oks-red” vienādojumus un dažādu vielu ķīmiskās formulas.

Skolotājs skolā vienmēr ieradās agri no rīta, enerģijas pilns un nekad nenogurdināms. Ja redzēja kādā savā skolēnā interesi par ķīmijas zinātni, tad laiks nodarbībās netika skaitīts. Māris Siliņš bija arī kaislīgs sporta pasākumu dalībnieks, apmeklētājs un līdzjutējs, kā tiesnesis aktīvi piedalījies pilsētas un rajona rīkotajās dažādu sporta veidu sacensībās. Laika gaitā skolotāja teicieni, manieres un metodes jau bija folklorizējušās. Stāsti par interesantajām ķīmijas un arī daiļdārzniecības stundām un Māra humora izjūtu nodoti no paaudzes paaudzē. Kurš gan neatceras, ka “smird tikai pūderis un odekolons, bet ķīmija smaržo” un ka skaistākais augs ir mārsils?

Viņa audzēkņi visos laikos bija rajona, novada un valsts ķīmijas olimpiāžu un zinātniski pētniecisko darbu uzvarētāju vidū. Skolotājs lieliski prata motivēt savus audzēkņus. No 2005. gada absolventiem ķīmiju studēt aizgāja seši audzēkņi, daudzi savu dzīvi saistījuši ar profesijām, kur nepieciešamas skolotāja dotās zināšanas. Par skolēnu sagatavošanu dažādiem konkursiem un olimpiādēm Māris Siliņš ir ieguvis LPSR Izglītības Darba Teicamnieka nosaukumu un saņēmis gan atzinības, gan goda rakstus.

2012. gadā skolotājs beidza savas darba gaitas Pļaviņās. No 38 nostrādātajiem gadiem turpat 30 viņš bijis arī klases audzinātājs. Žetona vakaros un skolas jubilejās pie skolotāja kabinetā vienmēr pulcējās daudz bijušo skolēnu. Tikšanās reizēs tika gan pārrunāti jaunākie dzīves notikumi, gan paritināts atmiņu kamols par kopīgiem priekšnesumiem skolas pasākumos, gan atklāti dažādi notikumi no LOTOSu dzīves, kā arī noskaidroti karjeras plāni un, protams, diskutēts arī par politiskajām un sporta aktualitātēm. Mārim vienmēr svarīga bija ģimene, viņš lepojās ar saviem bērniem, mazbērniem un bija mīlošs dzīvesbiedrs. Skolotājs zināja vārdus daudzām dziesmām, šad tad tās padungoja atbilstošā situācijā arī mācību stundā, un viņa skolēni zināja, ka noteikti satikšanās reizē ir jāuzdzied skolotāja mīļākā dziesma “Vijolnieks”.

Arī pēc aktīvo darba gaitu beigām skolotājs Māris vēl aizvien priecājās par katru audzēkni, kuru ir ieinteresējis saistīt dzīvi ar savu iemīļoto priekšmetu. Ar skolotāju vienmēr varēja sazvanīties, kad radās kāds jautājums saistībā ar ķīmiju vai vienkārši tāpat – parunāties par dzīvi.

Tas ir pats jaukākais, kad skolotājs kļūst par labu draugu un padomdevēju arī pēc skolas absolvēšanas. Un Māris Siliņš tāds bija – ar humoru, ar interesi par līdzcilvēkiem, ar rūpēm par savu ģimeni un ar bezgalīgu mīlestību pret ķīmiju.

Cik nu mēs saprotam no tās ķīmijas – ar cilvēkiem ir tāpat kā ar oglekļa atomiem – no vieniem un tiem pašiem atomiem var sanākt gan zīmuļi, gan dimanti. Viss atkarīgs no savstarpējām saitēm. Viens no tādiem dimantiem – Māris Siliņš – vienmēr spīdēs Pļaviņu vidusskolas vēstures lappusēs.

Šajā drūmajā novembra laikā, kad rudenīgajam “vējam līdzi vijole raud žēli” Pļaviņu vidusskolas kolektīvs ar visgaišākajām atmiņām atvadās no profesionāla pedagoga, atsaucīga kolēģa, sirsnīga cilvēka un izsaka līdzjūtību visiem, kuri skumst par ķīmijas skolotāja Māra Siliņa aiziešanu mūžībā.

Atvadīšanās notiks Pļaviņu Bārukalnā 2021. gada 6. novembrī plkst. 12.00