Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Mammadaba vēstniecību skolas tiekas Kalsnavas arborētumā

20170316_153611

16. martā Kalsnavas arborētumā,  Mammadaba vēstniecību skolas piedalījās tālākizglītības kursos “ Pedagogu profesionālās kompetences pilnveide vides izglītībā par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu” .

Kursu sākumā skolas prezentēja paveikto projektā Mammadaba. Daudz radošu ideju smēlāmies no Jersikas pamatskolas un Meirānu Kalpaka pamatskolas kolēģiem.

Pēc dalīšanās pieredzē bija iespēja noklausīties Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” direktora Jurģa Jansona lekciju – diskusiju: kas notiek ar mežiem Latvijā?

Pēc lekcijas, Kalsnavas arborētuma darbinieku aicināti, devāmies spēlēt spēli “Zaļais pagalms”, kur iejutāmies dzīvnieku, kukaiņu, koku un  dabas parādību lomās, tuvāk iepazinām  meža ciklisko dzīvi un faktorus, kas ietekmē mežsaimniecību.

Pēc pusdienām pienāca laiks ilgi gaidītajai meža ekspedīcijai, ko noorganizēja Kalsnavas arborētuma vadītājs Jānis Zīliņš. Pirmo iepazinām izcirtumu, uzzinājām par ekoloģiskajiem kokiem, priekšdarbiem, kas jāveic pirms koku stādīšanas, stādu izvēli. Tad devāmies mežā,  lai ieraudzītu meža kaitēkļus, slimības, kas ietekmē mežsaimniecību, lai risinātu atjautīgus uzdevumus, atpazīt dzīvnieku siluetus. Klausījāmies mežstrādnieka stāstījumu par drošības noteikumiem, kas jāievēro, strādājot mežā,  par speciālo apģērbu, aprīkojumu  un paklājiņiem naftas produktu savākšanai. Noskatījāmies arī krūmzāģa paraugdemonstrējumus, un arī pašiem bija iespēja nozāģēt nevajadzīgos kociņus, ka arī izmantojām  iespēju, pielietojot speciālus mērinstrumentus, noteikt koka garumu, daudzumu un apkārtmēru.

Meža ekspedīcijas noslēdzās pie ugunskura,  kur izvērtējām maršrutu un aktivitātes, jo jau šoruden Kalsnavas arborētums skolēniem piedāvās iespēju iepazīt mežsaimniecību aktīvā, atraktīva un veselīgā veidā.

Paldies AS Latvijas Valsts meži iniciatīvai Mammadaba par iespēju iepazīt mežu un sajust tā pirmatnējo skaistumu.

 

Sanita Fjodorova,

Mammadaba koordinatore