Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Mēs – starp Zinātnieku nakts pasākumu, Atvērto durvju dienas Saeimā un Zemkopības ministrijā dalībniekiem

 Ilze Seipule, UNESCO ASP koordinatore

unesco

Atsaucoties UNESCO LNK uzaicinājumam UNESCO ASP iesaistītajām skolām 30. septembrī piedalīties sadarbībā ar RTU organizētajos Zinātnieku nakts pasākumos, 8., 9. un 10. klases skolēnu grupa (Linda Kudrjavceva, Rendija Dutkeviča, Amanda Ķirse, Eva Meļihova, Evita Meļihova, Evija Miltiņa, Annija Ilga Šmite, Artis Aizporietis, Genādijs Circins, Karīna Davidova, Agate Mežmale, Kitija Smirnova, Madara Bogdanova, Anete Kapteine, Līva Kārkliņa, Rolands Paļuga, Samanta Pusplatā, Mārtiņš Zeps, Emīls Bogdanovičs, Artis Lakstīgala, Samanta Mēnese, Sandis Novoselovs, Rēzija Līna Upeniece) skolotāju Ilzes Seipules, Ivetas Briedes un Valda Silova vadībā devāmies mācību ekskursijā uz Rīgu. Tā kā 30. septembrī Valsts kanceleja, sadarbībā ar valsts pārvaldes institūcijām, organizēja Atvērto durvju dienu, izmantojām arī šo iespēju un apmeklējām Latvijas Republikas Saeimu un Zemkopības ministriju.

Atvērto durvju diena Saeimā notika jau devīto reizi, šogad tā tika organizēta kopā ar Latvijas Valsts simtgades Jauniešu rīcības komiteju un Latvijas Mākslas akadēmiju. Ar lielu interesi apskatījām Saeimas telpas – Sēžu zāli, kurā katru ceturtdienu deputāti sanāk uz sēdēm, Sarkano zāli, Dzelteno zāli, Balsošanas zāli un Dāvanu zāli, varējām ielūkoties arī reprezentācijas telpās, kuras ikdienas parlamenta ekskursiju laikā nav pieejamas. Skolēni piedalījās arī sagatavotajā viktorīnā, atbildot uz dažādiem jautājumiem par parlamenta darbību.

Saeimas namā notika ekspozīcijas #EsEsmuLatvija nākotnes daļas atklāšana, kurā ikviens no mums interaktīvā veidā varēja iejusties valsts nākotnes veidotāju tēlā, kā arī uzņemt, izdrukāt un sociālajos tīklos dalīties ar savu nākotnes foto. Vēl visiem apmeklētājiem tika piedāvāta iespēja uz jebkuru vietu Latvijā saviem tuvajiem bez maksas nosūtīt īpaši šim pasākumam izgatavotu pastkarti “Es esmu Latvija”, ko mūsu skolēni arī labprāt izmantoja.

Otra mūsu skolēnu grupa apmeklēja Zemkopības ministriju. Ekskursijas laikā viņi uzzināja daudz interesantu faktu, piemēram, ka zemkopības ministra kabinets vēl joprojām ir aprīkots ar mēbelēm, kuras savulaik lietoja Kārlis Ulmanis 1918.gadā, ka šajā telpā tika uzņemti arī kadri filmai “Baiga vasara”. Apmeklētājiem bija sagatavoti viktorīnas jautājumi par tēmām, kas ir Zemkopības ministrijas kompetencē: mežsaimniecība, zvejniecība, meliorācija, medības. Draudzīgā sacensībā ar Andreja Pumpura Rīgas 11.pamatskolas skolēniem, kuri arī tobrīd viesojās Zemkopības ministrijā, uzvaru izcīnīja mūsu skolas komanda, rezultātā iegūstot par diviem lineāliem un diviem zīmuļiem vairāk.

Tālāk mūsu ceļš veda uz Ķīpsalu uz Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāti un Ķīmijas fakultāti, kur 3.-5. un 7.-11. klases skolēniem tika piedāvāta īpaša programma “Radošā zinātne”  – gan Laboratorium.lv eksperimenti, gan viesošanās Latvenergo enerģētikas muzejā un Fizmix šovi, gan arī iespēja apmeklēt RTU laboratorijas un piedalīties darbnīcās. Šī īpašā akcija – Zinātnieku nakts – šogad jau vienpadsmito reizi tika rīkota visā Eiropā.

Vērojām un paši piedalījāmies dažādās nodarbībās. Zinātnes šovā bija iespēja noskaidrot, kāda ir atšķirība starp ķīmiju un fiziku, RTU zinātnieku vadībā arī pašiem piedalīties dažādu eksperimentu veikšanā. Priekšnesumi ne tikai aizrāva ar savu krāšņumu, bet nemanāmi arī izglītoja visus klātesošos. Ļoti saistoša un interesanta izrādījās arī darbošanās stacijās, kur paši varējām izgatavot baterijas, izmēģināt, kā no dzīviem augiem un baktērijām iegūt elektroenerģiju, apgūt audumu apdrukas tehniku, pagatavot kompozītmateriālus no augiem un elestoplasta, patstāvīgi veikt dažādas ķīmiskās reakcijas.

Pēc daudzveidīgo darbnīcu apmeklēšanas skolēni atzina, ka bija ļoti interesanti pašiem iesaistīties izvēlētajās aktivitātes un arī turēt rokās sava darba augļus. Mājupceļā brauciena dalībnieki teica: “Tagad mēs zinām, ka nākošgad atkal apmeklēsim Zinātnieku nakti un aktīvi tajā līdzdarbosimies.”