Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

6.klašu rudens mācību ekskursija

Sanita Placēna, Adrians Kaugers – preses nodaļu vadītāji

koksŠā gada 29. septembrī 6.a klase kopā ar 6.b klasi devās ekskursijā uz Skrīveriem. Pirmā pieturvieta bija SIA “Skrīveru Saldumi”, tur mūs sagaidīja uzņēmuma darbiniece, kura pastāstīja par “Skrīveru Saldumu” produkciju. Mēs noskatījāmies arī īsfilmu par konfekšu ražošanu un uzzinājām, ka konfektes “Skrīveru Gotiņa” galvenās sastāvdaļas ir Latvijas bio piens, sviests un cukurs. Vārīšanas procesā no tiem rodas skaista, brūna karamele, kurai pievienojot sīrupu un šķipsniņu vaniļas, iegūst gardo konfekti. Iecienītas ir “Skrīveru Gotiņas” ar lazdu riekstiem, dzērvenēm, saulespuķu sēkliņām u.c., kopā 15 dažādi veidi. Nogaršojot pilnīgi svaigu konfekti, mēs paši varējām radoši darboties, ietinot konfektes savās etiķetēs “Mans roku darbs”.

Otrā pieturvieta bija A.Upīša muzejs. Tajā mums izstāstīja par rakstnieka dzīvi, par viņa dzimto vietu Skrīveros. Mācījies viņš Skrīveru pagastskolā, pēc tam izglītojies pašmācības ceļā, galvenokārt apgūstot valodas: vācu, krievu, angļu, franču un itāļu. Strādājis par skolotāju. Mums bija iespēja izstādē aplūkot viņa uzrakstītās grāmatas, piemēram, stāstu „Sūnu ciema zēni”, romānu „Zaļā zeme”, traģēdiju „Spartaks”. 1972. gadā izveidots A.Upīša memoriālais muzejs.Viņa vārdā nosaukta Andreja Upīša Skrīveru vidusskola. Pēc tam devāmies no muzeja telpām pagalmā. Mums vajadzēja izveidot komandas un veikt dažādus uzdevumus, piemēram, orientēties koku nosaukumos, atbildēt uz jautājumiem, veidot teikumus A.Upīša atziņās. Sīva bija cīņa. Mums tas patika, jo varējām pārliecināties par to, cik uzmanīgi bijām klausījušies.

Tālāk mums pievienojās gides Agate un Patrīcija. Viņas mūs veda ceļojumā pa Sūnu ciema vietām. Apstājāmies pie kapiem – Sūnu ciema 1. Liecinieks- ozols, tad devāmies tālāk pie 2. un 3. liecinieka – Lielā akmeņa un avota. Devāmies uz Spīdalas taku, uzgājām Latvijas augstākajā pilskalnā. Tad devāmies izzinošā ekskursijā pa Skrīveru dendroloģisko parku. Mūsu gides Patrīcija un Agate pastāstīja pastāstīja, ka tas ir vecākais dendroloģiskais parks Eiropā, pastāstīja par kokiem, kas tur aug, tad devāmies alā, kur mūs sagaidīja sikspārņi. Bijām pie Apaļā ezera, redzējām, kā saliņā peld gulbis. Nobeigumā mielojāmies ar mielastu. Ekskursijā guvām zināšanas par A.Upīša daiļradi, pārliecinājāmies par savu erudīciju, pārbaudījām savu izturību, kā arī sapratām, ka profesiju- konfekšu ietinējs (-a)- nevēlamies veikt, jo šīs prasmes prasa lielu pacietību, precizitāti, taču dažiem klases biedriem padevās konfekšu tīšana. Paldies mūsu gidēm no A.Upīša Skrīveru vidusskolas 9.klases, paldies mūsu skolas administrācijai un skolotājiem par atsaucību un transporta nodrošināšanu. Paldies mūsu skolotājām Armandai Lasmanei un Ritai Jakovļevai par mūsu virzīšanu zinību pasaulē, par kopā būšanas organizēšanu, kā arī mūsu mīļajiem vecākiem par ieinteresētību un materiālo atbalstu.