Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

24.februāris- Igaunijas Republikas dzimšanas diena

igaunijaIgaunijas Republikas dzimšanas diena ir 1918.gada 24.februāris. Kā ik gadus, svētku dienu ievadīs valsts karoga uzvilkšana Garajā Hermanī, Domkalna pils tornī. Pēc tam paredzēta ziedu nolikšana pie 1918.-1920.gada atbrīvošanās cīņās kritušo pieminekļa galvaspilsētas centrā. Tallinas Domā notiks svētku dievkalpojums, bet vēlāk tiks pasniegtas Igaunijas valsts prēmijas zinātnē, kultūrā un sportā.
Šajā dienā Igaunijas amatpersonas, diplomāti un patriotiski noskaņotie pilsoņi piedalās svinīgos pasākumos, godinot valsti tās pastāvēšanas gadadienā.
Lūkojoties Igaunijas vēsturē, redzams, ka pirmos 22 neatkarības gadus Igaunija piedzīvoja nestabilitāti politiskajā dzīvē ar politisko partiju likvidāciju, un pirmais Igaunijas prezidents tika ievēlēts tikai 1938.gadā. Igauniju 1940.gada jūnijā okupēja Sarkanā armija un augustā tā tika iekļauta Padomju savienības sastāvā. Igaunijas Republika tika deklarēta 1988.gada 16.novembrī ar Neatkarības deklarāciju, bet formāli neatkarība no PSRS tika atjaunota 1991.gada 20.augustā. Galvaspilsēta Tallina ir viena no pilsētām Eiropā, kas vislabāk saglabājusies no Viduslaikiem un kuras vecpilsēta ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.
Godinot Igaunijas Republikas Neatkarības gadadienas svinības, novēlam Igaunijas valstij un tautai arī turpmāku uzplaukumu un labklājību!

Materiālu sagatavoja 5.a klases preses nodaļa