Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

„Putras programmas 2015” aktivitātes Pļaviņu novada ģimnāzijā noslēgušās

attels 

A.Lasmane, Pļaviņu novada ģimnāzijas skolotāja

 2015. gada 8. novembrī  noslēdzas” Putras programma 2015”., kurā piedalījās arī mūsu skolas 1.,5.,6.,7.,8. klašu skolēni. Skolēni piedalījās „Putras” stundās un # PUTRINGS  čempionātā, kas šogad veltīts putras  mutvārdu mantojuma popularizēšanai un mūsdienu valodas bagātināšanai  ar sakāmvārdiem par putrām.
Kā mums veicies?
Par „Putras”dienu 1.a klasē  stāsta viņu audzinātāja Ilona Lazda:” 4. novembra pēcpusdiena 1.a klasē bija neparasta. Klase pārvērtās, jo telpas vidū no soliem izveidojām lielu galdu. Galda vidū novietojām trauku ar garšīgās auzu putras paciņām, bet uz salvetēm sasēdās mūsu atnestās bļodiņas un karotes. Izdejojām rotaļdeju „Vāru, vāru putriņu”. Valdīja īsta jautrība. Pēc rotaļas sēdāmies pie galda, lai baudītu gardo putru. Tā kā putra bija ļoti karsta, nevarējām to sākt ēst. Bija laiks doties neklātienes ceļojumā ar „Graudu” un „Pūcēnu”. Videoprezentācijā iepazinām gan labību, no kuras gatavo putru, gan to, kā graudi pārtop putrā. Daži bērni pastāstīja,  kādas putras viņiem garšo. Ar gardu muti notiesājām savas putriņas.
Lūk, mūsu viedokļi!
Alise: „Šodien bija garšīga diena”.
Ieva: „Man patika putru vārīt”.
Adele: „Es vēlētos šo putru ēst visu mūžu !”
Mārtiņš: „Vai mēs tagad katru dienu ēdīsim putru?””
Mēs, 5.a  skolēni,  bijām gandarīti, ka tika piedāvāta iespēja piedalīties šajā programmā. Pašiem bija iespēja pagatavot „Herkulesa” putru, kura ļoti garšoja, bija sātīga. Ūdens uzvārīšanā  palīdzēja  mūsu skolas ēdnīcas kolektīvs. Paldies viņām  par sadarbību!  No lekcijas materiāla uzzinājām, kas ir veselīgs uzturs, cik putrai ir liela nozīme ēdienkartē.  Priecēja iespēja pārbaudīt savas zināšanas konkursā „Zini, ne mini” par graudaugiem, saņemt pārsteiguma veltes un piedalīties Putringā. Ar mūsu veidotajiem sakāmvārdiem var iepazīties  interneta vietnē www.facebook.com  sadaļā  #Putrings.
5. b klases skolēni  uzskata, ka ir ļoti svarīgi ēst putras, jo tās  ir veselīgas un garšīgas. Tās dod cilvēkiem spēku un enerģiju. Visbiežāk mēs ēdam rīsu, griķu, mannas, auzu pārslu biezputras. Parasti putras vāra mammas, bet mūsu klasē ir daži skolēni, kuri paši prot to gatavot. Mēs vēlamies, lai putras būtu arī skolas ēdienkartē. „Putras” stunda mums patika, auzu pārslu biezputra visiem garšoja.
Daži padomi: lai nesāpētu vēders, ir jāēd putra! Ja gribi būt vesels, ēd putras ar augļiem vai medu. Neēd karstu putru! Ēd putras regulāri!
Ēd brokastīs putras, būsi labākā fiziskā formā un labā garastavoklī visu dienu!
Ar mūsu veidotajiem sakāmvārdiem var iepazīties sociālajā tīklā www.facebook.com sadaļā #Putrings.
#Putrings 8.a klasē
Veselīgs dzīvesveids ir viens no svarīgākajiem faktoriem mūsu ikdienā. Bet, kas zem tā slēpjas? 8.a klase ar virtuālu lekciju palīdzību centās noskaidrot, kas ir veselīga dzīvesveida pamatā un īpaši par graudaugu lomu uzturā.
Pēc iepazīšanās ar prezentāciju materiāliem, sākām praktiski darboties, veidojot jaunus sakāmvārdus. Kā veicās, var aplūkot vietnē http://padlet.com/lana_ivanova/putring.
Ikvienam noteikti ir jāatceras, ka veselīgs dzīvesveids nav iedomājams bez fiziskajām aktivitātēm, tāpēc arī 8.a klases skolēniem bija jāsaplāno fiziskās aktivitātes vienai nedēļai Nosacījums – vismaz viena fiziskā aktivitāte dienā; fiziskās aktivitātes atkārtoties nedrīkstēja… Liela jautrība un sportiskais gars parādījās, izmēģinot šīs fiziskās aktivitātes.
Lai veselīgs dzīvesveids ir draugs ikvienam!
Paldies 1.a, 5.a,b., 8.a klašu skolēniem par paveiktā un iegūtā izvērtējumu, paldies skolotājām Ilonai Lazdai, Ritai Jakovļevai, Lanai Ivanovai, Mārītei Skrabutenai par atsaucību un skolēnu iesaisti projektā.
Paldies „Putras” programmas koordinatoram Ansim, kas skolas ikdienu ”putrotājiem” padarīja daudzveidīgāku.