Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

apliecinajumsMūsu skola ir kļuvusi par JA Latvija (Biznesa izglītības biedrība Junior Achievement Latvija) dalībskolu. Tas nozīmē, ka šajā mācību gadā mēs iesaistīsimies praktiskās uzņēmējdarbības izglītības programmā, dibinot mācību uzņēmumus. Tas ļaus attīstīt skolēnos finanšu pratības iemaņas. Par šo iespēju ir izteicies Rīgas 3. ģimnāzijas direktors Andris Priekulis: „Vēlreiz pārliecinājos, cik svarīgi vienlaikus ar citām kompetencēm skolēnos attīstīt uzņēmējspējas. Man ir ārkārtīgi liels gandarījums redzēt, ka latviešu dalībnieki it nemaz neatpaliek no Eiropas līmeņa un kvalitātes ziņā pat ierindojas tā augšgalā! JA Latvija ir ļoti patīkams skolas partneris – biedrībai ir instrumenti, resursi, cilvēkresursi un sadarbības partneri, kas sniedz skolēnu izglītībai tādu pievienoto vērtību, ko pati skola nekad nevarēs nodrošināt!”
Skolēnu mācību uzņēmums (SMU) ir skolēnu veidots un vadīts mācību uzņēmums, kura darbībai piemīt izglītojošs raksturs. SMU mācību nolūkos pilda īsta uzņēmuma funkcijas un darbojas reālā vidē – skolēni ražo un pārdod preces vai pakalpojumus. SMU nav juridiska statusa – tos pārstāv Junior Achievement  Latvija un skola. SMU konsultē un atbalsta SMU konsultanti/biznesa konsultanti.
SMU kā mācību metode ir interaktīva mācību metode, kura vērsta uz apzinātu, mērķtiecīgu visu iesaistīto pušu mijiedarbību un līdzdarbošanos. SMU mācību metode ietekmē mācību satura attīstību, kas paver lielas improvizācijas iespējas pedagogam un skolēnam. Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspējas attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi.
Veidojot SMU, skolēns iegūst:
▲    zināšanas uzņēmējdarbībā;
▲    pārdošanas prasmi;
▲    prezentēšanas prasmi;
▲    zināšanas par finanšu analīzi;
▲    prasmi plānot savas finanses;
▲    prasmi darboties komandā;
▲    nozīmīgus biznesa kontaktus un piedāvājumus;
▲    iespēju parādīt savas spējas un prasmes citiem;
▲    pieredzi ļoti daudzās dzīves jomās (saskarsmē, organizēšanā);
▲    ierakstu CV;
▲    starptautisku pieredzi un draugus visā pasaulē;
▲    savu peļņu;
▲    uzvaras „garšu”;
▲    iespēju iegūt apmaksātu studiju vietu Biznesa augstskolā Turība;
▲  iespēju iegūt JA Latvija sertifikātu, kas dod priekšrocības, iestājoties vairākās augstskolās.

Mārīte Skrabutena

 
Informācijas avots http://www.jal.lv/SMU