Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Mūsu skolas skolēni – Meža dienās 2015

mammadaba

Klusiņām klausījos,
Ko solīja Meža māte:
Priedei sagšu, eglei sagšu,
Paeglei villainīti.(Latv.t.dz)

Mēs zinām, kā puķudobē iestādīt asteres, lai tās rudenī  vēstītu par skolas laiku, mēs zinām, kā iesēt burkānus, lai vasarā našķētos ar vitamīniem no sava dārza, mēs esam bijuši čakli kartupeļu stādīšanas talkas dalībnieki.

Bet- kā tas ir – stādīt mežu? Šis jautājums  jau kādu laiku nodarbināja mūsu skolas skolēnus, kas darbojas projektā “Mamma Daba”, jo šogad Lielās talkas ievaros 3.b klases skolēni ar savu audzinātāju Kristiānu Balodi, 5.bklases skolēni un viņu audzinātāja Ilze Luksa, kā arī 7.a klases pusaudži klases audzinātājas Veltas Rulles vadībā devās stādīt mežu. Saposušies atstarojošās vestēs gādīgā SIA Pato šoferīša Jāņa Kaņepēja vadītajā autobusā, talkas dalībnieki ieradās Pļaviņu novada Vidusdaugavas mežniecības pārraugāmajā 9. kilometrā, kur cirsmas malā visus sagaidīja Kokneses meža iecirkņa vadītājs Jānis Zvaigzne.

Atbraucējiem tika izstāstīts, kāpēc un kā tiek stādīts mežs, parādīts, kā pareizi jārīkojas ar lāpstu, kā jāiestāda priedes stādiņš, lai tas piesakņotos un augtu. Vēl tikai kopbilde un darbiņš varēja sākties.

Visi ar lielu entuziasmu sāka savu uzdevumu. Pa ceļam bija jānovāc kāds traucējošs baļķēns vai celms, arī tas tika darīts. Pēc krietnas darba stundas parādījās pirmais nogurums, skolotājas ļāva atpūsties, taču daļa centīgo strādnieku turpināja iesākto vagu un nolēma, ka atpūtīsies tikai tad, kad viss būs izdarīts. Trīs stundās rūpīga un smaga darba divos hektāros sagatavotās zemes tika izstādīti 6000 priežu stādi.   Pēc intensīvā darba arī apetīte bija labu labā. Gan Pļaviņu novada domes sagādātie pīrādziņi, gan AS „Latvijas meži” cienasts -  smalkmaizītes un tēja likās īpaši gardi.  Par savu darbu  meža stādītāji saņēma nelielas dāvaniņas.

Paldies visiem skolēniem, klašu audzinātājām, skolotāju palīgiem – Sanitai Fjodorovai un Aigai Bērziņai par darbu. Īpašs paldies Pļaviņu vidusskolas 1989. gada absoventiem, kuri apmaksāja ceļa izdevumus un paldies Jānim Zvaigznem par pozitīvo noskaņojumu, laipno izturēšanos un padomiem.

Meža stādīšanas talkā piedalījās arī skolas pašpārvaldes Vides ministrijas organizētā skolēnu grupa Vides ministrijas konsultantes Armandas Lasmanes un skolotāja Valda Silova vadībā.  Viņi strādāja citā teritorijā un iestādīja ap 3000 stādiem.

Lai arī Latvijas valstij pieder  55% no visiem Latvijas mežiem, tomēr varam uzskatīt, ka mežs ir lielākā Latvijas bagātība. Esam stingri nolēmuši – nākamgad arī piedalīsimies Meža dienās.

Lai mūsu stādītajiem kociņiem laba augšana un ilgs mūžs, lai tie aug diži un palīdz Latvijai noturēt Zaļās valsts titulu!

Pļaviņu novada ģimnāzijas Ekoskolas koordinatore

Silga Stučka