Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Mārtiņdiena Pļaviņu novada ģimnāzijā

gailis
Mārtiņdiena ir ikgadēja gadskārtu svētku diena, ar kuru beidzas klusais veļu laiks un sākas jautrā ķekatās iešana līdz pat Meteņiem.
Sākumskolas skolēni un viņu klases audzinātājas Mārtiņdienu jautri un ar dažādām izdarībām sagaidīja 10. novembrī. Svētki sākās visām klasēm kopīgi pulcējoties svinību zālē, kur jauku noskaņojumu radīja 1. – 4. klašu vokālais ansamblis un 1. – 2. klašu deju kolektīvs, vadītājas Gunas Jasinaites vadībā. Kad bijām noskatījušies abu kolektīvu uzstāšanos, tad bija jāsāk vien pašiem dziedāt, dejot un parādīt savas prasmes Mārtiņa radošajās darbnīcās. Lai dejās un rotaļās ejot nesajuktu solis, talkā nāca smaidīgās un ļoti atsaucīgās bērnu mammas- Lana Gasperoviča, Dace Akmens, Natālija Mačuļska, Aiga Bērziņa, kuras pašas dejo vidējās paaudzes deju kolektīvā „Vidupe”. Tā kā tēti diemžēl nevarēja ierasties uz Mārtiņdienas rotaļām un dejām, tad talkā tika aicināti vidusskolas deju kolektīva puiši – Gvido Sirmais, Mārcis Beķers un Gints Kapteinis, lai deju solis būtu vēl raitāks un skaistāks.
Protams, kas gan tās par rotaļām un dejām bez mūzikas un dziedāšanas, kuru gandrīz divu stundu garumā nodrošināja 1. – 4. klašu vokālais ansamblis un tā dziedoši spēlējošā vadītāja Kristiāna Balode. Šoreiz viņi īpaši talkā pie klavierēm bija aicinājuši Madaru Jankalāni no 11. klases.
Kamēr vieni dejoja un dziedāja un rotaļās gāja, tikmēr citi braši turējās Mārtiņa radošo darbnīcu pārbaudījumos, kur arī nācās tikt galā ar izdomas bagāto mammu – Elitas Kaņepējas sagatavotajiem pārbaudījumiem par tautas dziesmām, un Kristīnes Ginaites vadībā darināt svētku simbolu – košo Mārtiņgaili. Čaklākie paspēja paviesoties 11. klases meiteņu Beātes Ērgles un Ievas Skrabutenas vadītājā darbnīcā.
Mārtiņdiena nav iedomājama bez dažādiem gardumiem un našķiem, ko varēja baudīt ikviens, kurš pabija krāšņajā tirdziņā, un , kuram saujā bija īpašā Mārtiņdienas nauda.Mazie tirgotāji bija patiešām centušies, jo Pļaviņu mājražotājtirgus pārvaldniecei Elitai Kaņepējai nebija viegli novērtēt, kurš no daudzajiem tirgotājiem ir tas labākais un veiksmīgākais. Viņai nācās vairākas reizes izstaigāt visu tirgu, nogaršot gardos pīrāgus un plātsmaizes, kabaču pankūkas un pēc īpašās receptes gatavotās konfektes, cepumus un …. protams, nobaudīt arī visgardākās sulas pasaulē, kuras bija tikai no ekoloģiski audzētiem dārzeņiem un augļiem! Tirgū ne tikai vēdera labumus varēja gūt, – daudzi mazie rokdarbnieki tirgoja pašu rokām darinātos izstrādājumos no koka, papīra, dzijas, māla – ikviens te varēja nopirkt savai gaumei un vajadzībām atbilstošo – grāmatzīmes, spēles, rotaļlietu…
Čaklākie un veiksmīgākie šoreiz tika pie mazām saldumbalvām, kuras laipni atvēlēja SIA „Liepkalni” valdes locekle Arnita Truksne, kā arī dāvanu kartēm no „Picotavas” vadītājas Viktorijas Fjodorovas.
Ej,Mārtiņ, nu ar dievu,
Nu mēs tevi pavadām;
Nāc atkal citu gadu,
Tad mēs tevi gaidīsim.
Mārtiņdienas dziesmās klausījās, rotaļās skatījās un tirgū iepirkās direktores vietniece audzināšanas darbā Iveta Krastiņa
Pasākuma norise S.Silagailes un M.Beķera fotogrāfijās