Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Par matemātiku, kuru VAR mācīties ārpus skolas

rudensŠī gada 10.un 11.oktobrī mūsu skolas matemātikas skolotājas piedalījās Latvijas matemātikas skolotāju apvienības rīkotajā konferencē Kuldīgā. Kuldīga ir sena Hanzas pilsēta Kurzemē pie Ventas rumbas, atrodas 155 km attālumā no Rīgas.
Īsumā par Latvijas matemātikas skolotāju apvienību (LMSA), kurai šogad 20 gadi.1994.gada 14.oktobrī vairāki Latvijas matemātikas skolotāji vienojās par matemātikas skolotāju apvienības dibināšanu, kuras biedri kopš 2010.gada ir arī Pļaviņu novada ģimnāzijas matemātikas skolotājas. Apvienība organizē ikgadējas konferences, kur aplūkota plaša tematika: matemātikas priekšmeta standarti, to pilnveide, diagnostika un nobeiguma darbi, olimpiādes , mācību literatūras veidošana, pētnieciskie darbi, mācību motivācija u.c. LMSA sadarbojas ar LU Dabaszinātņu un matemātikas Izglītības centru un piedalās dažādos projektos. Notiek starptautiska sadarbība ar Igaunijas un Lietuvas, Krievijas un Polijas matemātikas skolotāju asociācijām.
Skolotāja Ilze Luksa domā, ka Latvijas matemātikas skolotāju apvienības organizētās konferences ir lieliska pieredzes apmaiņas un pilnveides iespēja. Tā tas bija arī 10.,11.oktobrī konferencē “Matemātika ārpus skolas”, kas notika Kuldīgā. Ar interesi iesaistījos Kuldīgas kolēģu vadītajās darbnīcās, pārrunājot un salīdzinot pozitīvos ieguvumus darbam ārpus kabineta.
Skolotāja Vija Miķelsone priecājās, ka oktobra dienas Kuldīgā bija uzskatāms piemērs tam , kā jauki var apvienot patīkamo ar lietderīgo. Mācību stundas ārpus kabineta tika apvienotas ar ekskursiju pa pilsētu. Aizraujošas un interesantas bija ne tikai mācību stundas , bet arī pats stāstījums par pilsētu, tās vēsturi, ēkām un notikumiem. Tā kā dalībnieki bija sadalīti dažādās grupās (pavisam 10), tad katrai grupai bija savs maršruts, savs gids. Mūsu grupas gids bija lielisks.
Protams, ka ilgstoša iešana kājām pa bruģi (seno bruģi) beigās kļuva ļoti apgrūtinoša, jo bija jāaptver vismaz 10 mācību stundas ārpus kabineta , kas prasīja ne vienu vien stundu pa pilsētu.
Anita Seikovska atzina, ka šoreiz konference bija neparasta. Varējām iejusties skolēnu lomā un izbaudīt , kā iespējams matemātiku mācīties ārpus skolas, brīvā dabā. Skolotājiem bija jāveic dažādus uzdevumus : jānosaka objektu tilpumus, laukumus. Sākumā visus lielumus bija jānosaka pēc acumēra, bet pēc tam ar mērīšanu un rēķināšanu pārliecinājāmies, vai iegūtie rezultāti atbilst mūsu minējumiem. Tā varējām secināt, kuram labāks acumērs. Darbošanās svaigā gaisā jaukā rudenīgajā dienā uzmundrināja. Kuldīgas skolēni bija atsaucīgi un palīdzēja skolotājiem, kuri vadīja nodarbības 10 stacijās.
Daži lektori atzinās, ka skolā ļoti nepatika matemātika, bet dzīvē tā ir nepieciešama, kad iesaistās dažādos projektos.
Konferences noslēgumā apmeklējām Jēkaba tirgu, kas ir populārs Kuldīgā. Tur varēja iegādāties dažādas interesantas lietas. Bezgala jauks un sirsnīgs bija Kuldīgas novada muzeja apmeklējums, gan atmosfēra, gan stāstījums, bet Kuldīgas Sv. Annas baznīcā noklausījāmies ērģeļmūzikas koncertu.
Turpinājumā daži fotomirkļi no konferences:
Kuldiga1Kuldiga2Kuldiga 3Kuldiga 4Kuldiga 5Kuldiga 6
Nobeigumā 18.gs. franču matemātiķa Puasona atziņa:” Dzīve ir skaista divu iemeslu dēļ: pirmkārt, tāpēc, ka dzīvojot var iemācīties matemātiku, un , otrkārt, tādēļ, ka dzīvojot var mācīt matemātiku citiem”. Mēs, matemātikas skolotājas vēlam saprast matemātikas lomu cilvēka dzīvē gan mācoties, gan mācot matemātiku.

Ira Ņikiforova, matemātikas un informātikas metodiskās komisijas vadītāja