Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Latvijas Diētas un Uztura speciālistu asociācijas lekcija

Latvijas Diētas un Uztura speciālistu asociācijas lekcija par veselīga un sabalansēta uztura nozīmi ikdienā Lelde Grūbe, preses ministre

Otrdien, 27.novembrī, mūsu skolā viesojās uztura speciāliste Lizete Māldere. Viņa strādā dažādos uztura centros un Rīgas Stradiņa universitātē, ko pati ir arī absolvējusi. Lekcijas mērķis bija vērst jauniešu uzmanību veselīga un sabalansēta uztura nozīmei ikdienā. Šī izglītošanas programma ir paredzēta 8. – 12.klašu skolēniem, taču tajā piedalījās 7. – 12. klašu Eko padomes locekļi, lai saviem klases biedriem pastāstītu par veselīgu uzturu un ikdienā nepieciešamajām uzturvielām, kā nolasīt uzturvielu sastāvu uz pārtikas produktu iepakojumiem, lai ikdienas ēdienkarte būtu sabalansēta un veselīga.

Ūdens ir uztura piramīdas pamatā, katru dienu cilvēkam ir jāizdzer 2l ūdens vai 8 – 10 glāzes. Ūdens jādzer visas dienas garumā, tas ir pats svarīgākais un veselīgākais no visiem dzērieniem. Ūdens, tāpat kā tēja un kafija, nesatur kalorijas.

Ogļhidrāti ir labākais un bagātākais enerģijas avots, tie ir jāuzņem ar uzturu katrā ēdienreizē. Ogļhidrāti ir graudaugos,miltu produktos, augļos un dārzeņos. Vislabāk ir ēst rupjmaizi vai pilngraudu maizi, kur graudiem saglabājies graudapvalks. Piemēram, griķi ir vērtīgāki nekā rīsi.

Olbaltumvielas uzturā ir jālieto divās no piecām dienā nepieciešamajām ēdienreizēm. Gaļa, zivis, siers un piens ir labākie olbaltumvielu ieguves avoti. Dzīvnieku olbaltumvielas ir labākas mūsu ķermenim, tās ātrāk pārstrādājas un ir noderīgākas. Dienā ir jāuzņem olbaltumvielu daudzums, kas atbilst ķermeņa masai(50kg – 5g olbaltumvielu). Pārmērīga šo vielu lietošana negatīvi ietekmē nieres un aknas, taču, nelietojot olbaltumvielas, āda kļūst pelēka, mati un nagi kļūst trausli.

Stimulējošie dzērieni jeb enerģijas dzērieni negatīvi ietekmē sirds darbību, atstāj ietekmi arī uz nervu sistēmu. Pārmērīga enerģijas dzērienu lietošana var izraisīt saindēšanos, gremošanas traucējumus, pat nāvi.

Pārmērīgi lietojot sāli, tas nogulsnējas audos un kaulos, un rodas tūska. Pārāk daudz cukura uzturā izraisa diabētu, kas ir ļoti nopietna slimība. Sāli un cukuru ir viegli aizstāt ar citām dabīgām garšvielām. Dienā maksimālais sāls daudzums ir 5g, cukura – 30g. Katru dienu cilvēkam ar uzturu ir ieteicams uzņemt 2000kcal.

Lai cukurs un tauki neuzkrātos mūsu organismā, katru dienu ir cītīgi jānodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm, ieteicams labāk izvēlēties kāpnes, nevis liftu.

Mēģināsim dzīvot veselīgi un uzturēt sevi labā fiziskā formā! Informāciju par veselīgu uzturu var atrast internetā – www.ldusa.lv, mūsu skolā plakāts „Veselīgi ēdam un kustamies” aplūkojams uz informācijas stenda.

Paldies Lizetei par noderīgu, bagātu informāciju un veselīga uztura popularizēšanu. Pateicamies klašu kolektīviem un skolas administrācijai par piedāvāto iespēju skolā nostiprināt savas zināšanas par veselīga uztura nozīmi ikdienā un atgādināsim to saviem skolas biedriem, jo šobrīd uztura jautājumiem tiek pievērsta nepelnīti maza vērība.

Lekcijas norisi var aplūkot fotogalerijā.