Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Noslēdzies 11. Starptautiskais skolēnu pētniecisko darbu konkurss

Reinis Eiduks, Pļaviņu novada ģimnāzijas filiāle Odzienā Reinis Eiduks (6.e)

Sestdien, 26. maijā, mēs ar manu vēstures skolotāju B.I.Osīti bijām Rīgā Latviešu biedrības namā uz šī konkursa noslēgumu. Tajā uzrunu teica Valsts prezidents Andris Bērziņš. Viņš arī apbalvoja uzvarētājus. Šis konkurss notiek 23 Eiropas un pasaules valstīs. Latvijā šogad tajā piedalījās vairāk nekā 100 dalībnieki. Uz finālu uzaicināti bija 18 dalībnieki. Prezidents abalvoja tikai 9 godalgotos: trīs 1. v ieguvējus, divus 2. v ieguvējus un četrus 3 v. ieguvējus.

Finālisti ar prezidentu tika nofotgrafēti.

Mani intervēja TV3 žurnālists, bet sižets par šo pasākumu bija arī LTV1.

Konkursa laikā tika nolasīts fragments no man darba: “Kādu dienu es mājās pie sienas ieraudzīju svētbildi. Tā tur bija stāvējusi visu laiku, kopš es sevi atceros. Tajā ir attēlota svētā Marija, svētais Jāzeps un Jēzus Kristus. Svētbilde izskatās veca. Tai ir nomelnējis koka rāmis, nedaudz ieplaisājis stikls, bet krāsas spilgtas. Kāpēc tik veca bilde ir mūsmājās? Vaicāju to savai vecmammai. Viņa atbildēja, ka to no Sibīrijas atvedusi mana vecvecmamma.

Kapēc no Sibīrijas? Ko viņa tur darīja? Ko vēl atveda? Vai viņa tur bija viena? Vēl daudzus jautājumus es uzdevu savai vecmammai un pēc tam arī mammai. Viņas man atbildēja un pastāstīja par 1949.gada 25.marta izsūtīšanu. Tad es nedzudz papētīju grāmatas un internetā un sapratu, ka es to nemūžam negribētu piedzīvot. Taču ir jāpieraksta atmiņas, kamēr tās kāds vēl stāsta, kamēr ir, kas atceras…”

Mājās atgriezos ar prieku, par iegūto 1. vietu. Mūsu mazā skoliņa šajā konkursā piedalījusies, jau 11 gadus un piekto reizi tikām finālā.


Sveicam Reini un viņa skolotāju Birutu Irēnu Osīti!