Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Iepazīstot Pļaviņu novada arheoloģiskos pieminekļus

Iepazīstot Pļaviņu novada arheoloģiskos pieminekļus Diāna Bariņa, Pļaviņu novada ģimnāzijas 7.b klases skolniece

Pirms aizejot nelielajās svētku brīvdienās, Skolas muzeja pulciņa aktīvisti, ne tik kuplā skaitā kā bija iecerēts, devās nelielā ekspedīcijā, lai klātienē iepazītu vismaz nelielu daļu no mūsu novada arheoloģisko pieminekļu klāsta.

Varam būt lepni, jo teritoriāli salīdzinoši nelielajā novadā varam skatīt daudzus arheoloģiskos pieminekļus – pilskalnus, robežu akmeņus. Diemžēl daļa no viņiem, sakarā ar Pļaviņu HES celtniecību, atrodas zem Daugavas ūdeņiem.

Un tā, stundām beidzoties, 30.aprīlī devāmies ceļā… kādai no mums skolas soma vēl plecā, bet dažas esam paspējušas to aiznest uz mājām. Pateicoties tam, ka mūsu skolas absolvents Kaspars Zaltāns izvēlējies studēt vēsturi un specializējas arheoloģijas jomā, varējām būt drošas, ka iegūsim pamatīgas zināšanas sava novada vēsturē, jo par savu ekspedīcijas vadītāju uzaicinājām tieši viņu. Mūsu skolotāja Iveta Krastiņa savukārt varēja pārliecināties par Kaspara prasmi strādāt ar skolēniem.

Devāmies ceļā uz tuvējo pilskalnu, sauktu par Kāķkalnu vai Kaķīškalnu, pavasara saule karsēja kā vasarā un neteiksim, ka bija viegli, bet, tā kā neviena no mums līdz šim pilskalnu nebija pētījusi, tad mūsu apņēmību nekas nespēja sagraut.

Kā mēdz teikt – aizgājām, ieraudzījām, arī šo to atradām, bet galvenais – uzzinājām!

Žēl, ka visi tie, kuri bija solījušies doties ar mums, nevarēja ierasties, jo labāk ir pašam klātienē to visu vērot un iepazīt, pašiem mēģināt pilskalnā izveidot tā laika iedzīvotāju mājas pamatus oriģinālā lielumā. Lielākais pārsteigums noteikti bija, kad Kaspars pilskalnā atrada māla trauka lauskas fragmentu, kura datējama ar 6. – 8.gs.!

Nobeigumā dažas no mūsu pārdomām un atziņām…

„Mani sauc Liene Lakstīgala. Man patīk vēsture, tādēļ apmeklēju ārpus stundu nodarbības vēsturē. Šīs nodarbības ir pulciņš, kuru es regulāri apmeklēju. Pulciņā mums ir plašas iespējas iepazīt savu skolu, novadu u.c. Katrā nodarbībā mēs darām daudz dažādas un interesantas lietas.

… Kaspars studē arheoloģiju, tādēļ arī ceļā uz šo pilskalnu runājām par vēsturi. Diena bija ļoti karsta, tādēļ arī šajā kalnā uzkāpt bija grūti. Kalna galā mēs laiciņu atpūtāmies. Tad Kaspars mums sāka stāstīt par to, kā pateikt, ka šis tiešām ir pilskalns. Protams, viņš arī sīkumos stāstīja kādas ēkas un cik lielas varēja būt uz šī pilskalna. Pēc tam Kaspars mums vadīja prezentāciju brīvā dabā par Pļaviņu pilskalniem.”

„…Iepriecināja arī tas, ka varējām vērot arī prezentācijas materiālus par pilskalniem Pļaviņu apkārtnē. Es nenožēloju, ka devos šajā interesantajā pārgājienā. Ja būtu iespēja doties vēl šāda veida pārgājienā es noteikti tajā dotos.” Diāna Pauniņa

Aicinām arī citus interesentus mums pievienoties nākamajās plānotajās aktivitātēs!