Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

„Cīnītājs par Latvijas valsti – Oskars Kalpaks”

2012. gada janvārī visā valstī tika izsludināts konkurss „Cīnītājs par Latvijas valsti – Oskars Kalpaks”. Konkursa mērķis bija rosināt skolu jaunatni apzināties sevi kā tādus Latvijas pilsoņus, kuri ciena un godina savas tautas varoņus, kā arī veicināt skolēnos patriotisma jūtas pret savu dzimto zemi. Konkursa darbs par Oskaru Kalpaku bija jāizstrādā paša brīvi izvēlētā literārā žanrā.

„Šodien Latvijā aktuāls jautājums ir par latviešu valodas kā valsts pamata stiprināšanu. Oskars Kalpaks mums deva iespēju – valsti, ko saucam par Latviju. Latvija un latviešu valoda, lai savijas kopā esejās un tēlojumos par Oskaru Kalpaku un viņa cīņas nozīmi Latvijas valsts pamatu izveidei!”. Iespējams tieši šis aicinājums rosināja tik daudzus mūsu skolas skolēnus rakstīt savas pārdomas par valsts varoni Kalpaku. Konkursam tika nosūtīti piecu 12.klases skolēnu – Leldes Dudares, Diānas Valdemāres, Lindas Gregersones, Alises Jermakovas un Toma Ciša radošie darbi. Un pūles nebija veltīgas – mēs, 12. b klases skolniece Diāna Valdemāre un 12. a klases skolniece Linda Gregersone, tikām uzaicinātas un konkursa noslēguma pasākumu.

5. martā kopā ar skolotāju Ivetu Krastiņu devāmies uz Rīgu, uz Oskara Kalpaka Rīgas tautas daiļamatniecības pamatskolu. Pasākums izvērsās ļoti jauks – mums gan dziedāja, gan dejoja šīs skolas bērni, bija iespēja skatīt filmu par Oskaru Kalpaku un pašiem kopā arī dziedāt. Pēc tam tika apbalvoti visi uzaicinātie dalībnieki ar piemiņas balvām, taču pieci pēc žūrijas vērtējuma vislabāko un emocionālāko darbu autori tika apbalvoti ar braucienu uz Briseli, Eiropas Parlamenta ēku, kur viņus sagaidīs Eiroparlamenta deputāte Inese Vaidere, kura ir šī konkursa patronese jau vairākus gadus. Vaideres kundze bija ieradusies un balvas uzvarētājiem pasniedza personīgi. Konkursa pasākuma izskaņā tikām iemūžināti fotogrāfijās un mielojāmies pie Ineses Vaideres kundzes sagādātā uzkodu galda.

Pasākums bija ļoti skaists un emocijām piepildīts. Dzirdējām visu piecu konkursa laureātu darbus, kas lika ieslīgt pārdomās par mūsu valstij tik svarīgo un smago laiku. Konkurss tiek organizēts jau ceturto gadu, taču mūsu skolas audzēkņi uz tā noslēguma pasākumu tika aicināti pirmo reizi. Novēlu visiem Pļaviņu novada ģimnāzijas skolēniem arī nākamgad izmēģināt savu veiksmi šajā konkursā, jo, kas zina, varbūt tieši jūs nākamgad būsiet uzvarētāju godā, un dosieties pie Eiroparlamenta deputātes Ineses Vaideres uz skaisto Briseli. Un pat ja ne, tad ziniet vienu – vēsturi nevar iemācīties, tā ir jāredz un jāizjūt!

Diāna Valdemāre – 12.b klases skolniece