Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

30.novembris – Melnās kafijas vakars

Melnās kafijas vakars, Pļaviņu novada ģimnāzija Melnās kafijas vakars – Brīvības cīnītāju atceres pasākums. Notikums, kurš ikreiz liek padomāt par to, kādas ir mūsu vērtības.

Pļaviņu novada ģimnāzijā šāds atceres pasākums notiek jau vairākus gadus. Melnās kafijas vakars kļuvis par ikgadēju tradīciju, kuras aizsācēja ir bijusī vēstures skolotāja Edīte Kupča, bet šobrīd šo tradīciju kopj un turpina vēstures skolotāja Iveta Krastiņa. Iepriekšējos gados Brīvības cīnītāju atceres pasākumā piedalījāmies mūsu skolā, bet šogad Pļaviņu novada ģimnāzijas vidusskolēniem bija lieliska iespēja doties uz Nacionālās Aizsardzības akadēmiju un šajā atceres dienā būt kopā ar NAA kadetiem, virsniekiem un LR prezidentu.

Nacionālajā Aizsardzības akadēmijā katru gadu 30.novembrī turpina Latvijas pirmās brīvvalsts laikā Latvijas Kara skolas aizsākto Melnās kafijas vakara tradīciju.

Visas dienas garumā piedalījāmies Brīvības cīņu dalībniekiem veltītajos pasākumos. Dienas pirmajā pusē devāmies uz Vareļiem, netālu no Jelgavas, kur izveidots piemiņas monuments par godu kritušajiem Latvijas Kara skolas kadetiem. Vareļos, kopā ar NAA pirmā kursa kadetiem, nolikām ziedus un aizdedzām svecītes kritušo piemiņai. Tālāk mūsu ceļš veda uz Nacionālo Aizsardzības akadēmiju, kur notika pasākuma galvenā daļa.

Mēs tikām pie ļoti nopietna gida – kadeta Laikova, kura pavadībā iepazināmies ar NAA mācību telpām, brīnišķīgo sporta zāli, pabijām šķēršļu joslā un kazarmās. Iespējams, ka šis brauciens un tuvāka NAA iepazīšana būs par pamatu domai par savas nākotnes saistīšanu ar NBS.

Vēlāk piedalījāmies Vakara jundā, kurā tika pieminēti 14 Brīvības cīņās bojāgājušie kadeti. Katru gadu šajā vakarā tiek godināts arī labākais akadēmijas absolvents – leitnants, kuram pasniedz Latvijas armijas ģenerāļa, Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera Mārtiņa Hartmaņa Goda zobenu. Vēlāk tikām aicināti NAA Tradīciju zālē, kur uzrunu teica Latvijas Valsts prezidents A.Bērziņš, NAA rektors un citas ievērojamas personas. Arī mūsu skolotāja Iveta Krastiņa teica uzrunu visiem klātesošajiem, iepazīstinot ar mūsu skolu, kā arī lieliski un trāpīgi izsakoties par patriotismu un Melnās kafijas vakara tradīciju uzturēšanu Pļavinu novada ģimnāzijā. Pēc uzrunas mūsu skolas līdzpārvaldes prezidente Diāna Valdemāre NAA rektoram dāvināja informatīvo bukletu un skolas gadagrāmatu ar ierakstītu pateicību par šo, mums doto iespēju piedalīties pasākumā. Diriģenta Arvīda Platpera vadībā ik pa laikam vienojāmies kopējā dziesmā.

Melnās kafijas vakars savu nosaukumu ieguvis, pateicoties ēdienreizei tajā tālajā 1919.gada 30.novembrī, kad pēc sīvām kaujām ar bermontiešiem, dzīvi palikušie kadeti bija atgriezušies kara skolā, un viņu vienīgā pārtika bija miežu kafija, latviešu rupjmaize un no vāciešiem iegūtie marmelādes krājumi.

Mēs ieguvām jaunas zināšanas par Brīvības cīņām un guvām neaizmirstamas emocijas un pieredzi. Sakām lielu paldies mūsu vēstures skolotājai Ivetai Krastiņai par iespēju piedzīvot un izbaudīt šo īpašo gaisotni! Kā Melnās kafijas vakarā izteicās kāds ģenerālis: „Skolēniem var desmitiem reižu vēsturi mācīt, bet vajag tikai vienu reizi vēsturi parādīt un likt piedzīvot, lai skolēni to atcerētos!”

Skolas līdzpārvaldes vārdā, preses ministre Zane Kažus

Skolēnu viedokļi

Viktorija Minajeva
30. novembris bija pilns dažādu emociju, kā arī tika iegūtas jaunas zināšanas par Latvijas vēsturi, kuras ir ļoti noderīgas, jo tieši tagad skolā, vēstures stundās, apgūstu šo laika posmu. Bija visai jauki un interesanti piedalīties “Melnajā kafijas vakarā” un pašai saprast, kas īsti tas ir. Ceru, ka arī nākamajā gadā tiks rīkots kas līdzīgs.

Signe Grūbe
30.novembris bija brīnišķīgs ieskats uz mūsu valsts pagātni, kā arī nākotni. Esmu priecīga, ka piekritu šai ekskursijai, jo guvu lielisku ieskatu, kā tiek gatavota Latvijas armija, stiprināta Latvijas aizsardzība un audzināts patriotisms. Kopumā vērtēju, ka šādus pasākumus vajag atkārtot, jo tie sniedz pozitīvas emocijas un ļauj apzināties, cik svarīgs bija mūsu senču ieguldījums mūsu nākotnē. Diemžēl bija cilvēki, kas neprot izrādīt pietiekamu cieņu šādiem pasākumiem, jo viņi laikā neizslēdz mobilos telefonus un apvaino citus cilvēkus, jo nesaprot, ka viņiem aizrāda par viņu uzvedību un attieksmi.

Līga Āboliņa
Nebiju gaidījusi, ka pasākums izvērtīsies tik interesants. Par spīti vēsajam laikam, patika piemiņas brīdis Vareļos un nelielā ekskursija pa NAA, taču dienas “nagla”, manuprāt, bija dienas noslēgumā. Sabiedrība, dziesmas un atmiņas pie svinīgi klātajiem galdiem radīja patriotiskas, draudzīgas un vienojošas sajūtas. Ceru, ka arī nākamgad būs iespēja piedalīties šajā pasākumā.

Iveta Krastiņa, skolotāja
Man šī Melnā kafijas vakara diena būs īpašas atmiņas un pārdomas par Latvijas vēsturi, par tradīcijām un to spēku, bet visvairāk, protams, pārdomas par Jums visiem… par to Jūsu īpašo CIEŅPILNAS UN LATVIJAS MĪLESTĪBAS CAURSTRĀVOTO ATTIEKSMI VISAS DIENAS GARUMĀ!

Raugoties uz Jums, es pārliecinājos,ka patriotisms nav jāizpauž skaļos vārdos un darbos. Paldies!