Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Mirdzot šķēpiem zeltsaules staros

Ierindas skate Pļaviņu novada ģimnāzijā Preses ministre Zane Kažus

Mirdzot šķēpiem zeltsaules staros,
Tauru skaņas kad viļņojas šurp –
Cauri pilsētas vecajiem vārtiem
Ienāk latviešu strēlnieku pulks.

11.novembrī skolā norisinājās Ierindas skate. Šī tradīcija tika ieviesta pirms trim gadiem, un izrādījās ilgdzīvotāja. Ar katru gadu skolēni šai skatei gatavojas daudz nopietnāk un atbildīgāk, nekā iepriekšējos gados. Katru gadu īpašu centību var manīt 12 klašu vidū, jo divpadsmitie savu pēdējo gadu vēlas nosoļot godam. Tā arī bija šogad, jo abas divpadsmitās klases ieņēma pirmās divas vietas. Vēlos uzteikt arī 10.klasi, kuri parādīja savu saliedētību, neskatoties uz to, ka vienota kolektīva sastāvā viņi ir tikai 3 mēnešus. Tāpat paldies arī visām pārējām klasēm, kuras ne tikai centīgi trenējās soļošanā, bet bija arī padomājuši par kopēju vienojošu tēlu vai simbolu.

Šogad tika ieviests papildinājums dalībnieku vidū. Soļoja ne tikai 9. – 12. klašu pārstāvji, bet tika izveidota arī 5. – 8. klašu grupa. Ar apbrīnu varēja skatīties uz mazākajiem dalībniekiem – piekto un sesto klašu skolēniem, kuru apņēmība bija milzīga – parādīt labāko, uz ko viņi ir spējīgi. Tas arī veiksmīgi izdevās, jo pirmo vietu ieņēma 6.b klase. Paldies visiem pamatskolēniem par centību un izturību, piedaloties šajā skatē. Tāpat paldies arī komandieriem par drosmi, jo vadīt klasi nav joka lieta.

Skolēnu viedokļi par Ierindas skati.


6.B klases meitenes raksta: „Ierindas skatē mēs – 6.b klase ieguvām 1 vietu. Mūsu klase sāka gatavoties jau no paša septembra, treniņi mums bija katru piektdienu pēc mācību stundām, sporta zālē. Klases komandieris bija Igors Babaks, kurš pamatskolas grupā tika atzīts par labāko komandieri. Kad ierindas skate jau bija pavisam tuvu, mēs mēģinājām trenēties katru dienu.”

Montija Bičevska: „Šogad ierindas skate mūsu klasei bija kas jauns, jo tādā piedalījāmies pirmo reizi. Mums – 7.b likās, ka sanāca pietiekami labi, jo tā bija pirmā reize. Protams, bija arī kļūdas, kuras nākamajās reizēs labosim, sākot trenēties jau savlaicīgi!”

Guna Kaminska: „Mēs – 7.a klase ierindas skatei gatavojāmies tad, kad gadījās kāds brīvs brīdis. Ikdienā nebija īpaši daudz laika lai trenētos, bet mēs veiksmīgi savienojām mācības ar treniņiem. Mūsu klasei nebija īpaša uztraukuma pirms sološanas,bija arī kļūdas,kuras pieļāvām, bet, kam gan negadās. Iznākums pirmajai reizi bija labs un mēs ar to lepojamies!”

Artūrs Saulītis: „Man liekas, ka priekš pirmās reizes bija interesanti un labi. No šīs dienas daudz ko varam mācīties, bet es uzskatu, ka klašu sadalījums nebija pareizs. Manuprāt, labāk būtu, ja devītās klases soļotu kopā ar 5. – 8. Klašu grupu un vidusskolas grupā būtu tikai 10. – 12. klases.”

Pauls Krastiņš: „Visa klase bija patīkami pārsteigta par to, ka ierindojāmies trešajā vietā. Vienīgās neskaidrības radās par apģērbu, jo nolikumā bija rakstīts “skolas svinīgais apģērbs”, tātad nedrīkst būt melni krekli u.t.t., bet nekas, būs zināšanas nākamajiem gadiem. Kopumā viss ļoti labi izdevies.”

Edgars Zaleskis: „Šī gada ierindas skate, manuprāt, bija tāda pati kā iepriekšējos gados. Tikai šogad mūsu klase bija atbildīgāka, jo esam 12 – tie! Mums bija jārāda piemērs mazākajām klasēm, ko mēs arī veiksmīgi izdarījām! Veicās samērā labi, jo trenējoties visu var panākt! Protams, bija arī kļūdas, bet kam gan negadās!”

Žanete Felsa: „Ierindas skatei nebija ne vainas, visa skola tai nopietni gatavojās. Mūsu klasei šogad nepaveicās, jo mēs pārāk maz bijām gatavojušies, nebijām visu pieslīpējuši. Varu tikai secināt, ka nākamgad ierindas skatei jāgatavojas nopietnāk.”

Sergejs Nikaļuks: „Ierindas skate likās tāda pati kā pagājušogad, tikai šoreiz jau varēja nojaust, ka pirmo vietu noteikti ieņems kāda no 12. klasēm, tāpēc, ka mēs neīpaši nopietni piegājām šai lietai. Iespējams, varēja vairāk piestrādāt pie apģērba un kā jau visiem, arī mums bija kļūdiņas, bet kopumā viss bija labi!”

Skolotāja Anita Seikovska: „Mums sanāca maz gatavoties, pāris reizes pasoļojām un tad es noslimoju to ierindas skates nedēļu un uz pašu skati arī nebiju. Manuprāt, mazajiem bija visgrūtāk, viņiem vēl nav tās nopietnības un patriotisma sajūtas. Jāgatavojas vismaz mēnesi, lai labi nosoļotu un būtu jāiedala katrai klasei noteikts laiks, kaut kāds grafiks, jo mēs jau nekad netikām soļot pa visu zāli, kad aizgājām. Labi, ka skolotāji bija saprotoši un atļāva kaut pa pusi zāles pasoļot. Bet tas nav tas pats, kā soļot pie komisijas. Vēl es domāju, ka mazajiem būtu jāparāda kādus demonstrējumus, kā vajag soļot, arī komandierus būtu jāapmāca iepriekš, arī klases audzinātājus tai skaitā.
Ja atklāti, tad es varu pateikt, ka manā skolas laikā arī bija ierindas skates un tās man nepatika, jo es uztraucos, lai kaut ko nesajauktu un man nepatika tās ilgās soļošanas, kamēr sagatavotos, jo stundu laikā mums nebija atļauts mēģināt. Es biju apzinīga un pat nokavēju autobusu dēļ mēģinājuma un gāju 4 km kājām. :)”

Klašu sniegumu vērtēja arī kompetenta žūrija:

5. – 8.klašu grupā:
1.vieta – 6.B
2.vieta – 8.A
3.vieta – 6.A
Labākais komandieris pamatskolas grupā – 6.B klases komandieris Igors Babaks

9. – 12.klašu grupā:
1.vieta – 12.A
2.vieta – 12.B
3.vieta – 10.klase
Labākais komandieris vidusskolas grupā – 12.B klases komandieris Valters Ziners.

Apsveicam un vēlam panākumus arī turpmāk!

Žūrijas pārstāvji piedalījās arī ģimnāzijas skolēnu uzņemšanā jaunsargu kārtā.

5.-8. klašu kopvērtējuma tabula

Klase Darbības uz vietas [5] Darbības kustībā [5] Sagatavošanās ziņojumam, ziņojums [5] Komandiera prasmju vērtēšana [5] Klases komandas novērtējums [5] Dziesmas vērtējums [5] Kopā [30]
5a 2 3 4 4 3 4 20
5b 3 3 3 3,5 3 4 19,5
6a 4 4 5 4,5 2 5 24,5
6b 5 4 5 5 4 4,5 27,5
7a 4 3 4 3 4,5 4 22,5
7b 3 3 4,5 4 3,5 3 21
8a 4 4 4 4,5 4,5 4 25
8b 4 4 3 4 4,5 4,5 24

9.-12. klašu kopvērtējuma tabula

Klase Darbības uz vietas [5] Darbības kustībā [5] Sagatavošanās ziņojumam, ziņojums [5] Komandiera prasmju vērtēšana [5] Klases komandas novērtējums [5] Dziesmas vērtējums [5] Kopā [30]
9a 3 3 4 3 3,5 4,5 21
9b 1 1 3,5 3 3 2,5 14
10 5 4 4,5 4,5 4,5 4,5 27
11a 3 3 4 3,5 4,5 3,5 21,5
11b 4 4 4 4,5 5 4 25,5
12a 5 5 4,5 4,5 5 5 29
12b 4 5 5 5 5 4 28

Kvadrātiekavās maksimālais punktu skaits uzdevumā.