Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Vilinošā ķīmija + bildes

Santa Auziņa (12.b)

Kas ir tik vilinošs ķīmijā? Vai tās ir ķīmisko elementu rindas, vai tās ir kontroldarbos noderīgās formulas molmasas aprēķināšanā? Ar ķīmijas vilinošāko pusi savā skatījumā 17. aprīļa saulainā pēcpusdienā iepazīstināja LU ķīmijas fakultātes dekāns asoc. prof. Jānis Švirksts ar četru jauniešu palīdzību.

Ķīmijas kabinets bija pārpildīts, trūka sēdvietu, jo interesentu bija ļoti daudz – atnākuši bija gan vidusskolēni, gan pamatskolēni, kā arī īpaši aizraujošs šis notikums šķita sākumskolas 4.b. klasei, kura vēl nav iepazinusies ar ķīmijas sarežģīto raksturu. Atklājot šo neaizmirstamo pasākumu, dekāns pasniedza ķīmijas fakultātes balvu 9.b. klases skolniekam Elvim Rubīnam par sasniegtajiem augstajiem rezultātiem valsts ķīmijas olimpiādē un LU ķīmijas fakultātes rīkotajā konkursā „Jaunais ķīmiķis”.

Pļaviņu novada ģimnāzija ar patiesu apbrīnu vēroja LU studentu profesionālo priekšnesumu, kas bija ievīts vieglā un labestīgā humorā. Skolas viesi rādīja dažādas elpu aizraujošas vielu pārvērtības – vielas mainīja krāsu, agregātstāvokli, pat uguns liesma bija citādāka nekā parasti – tā dega gandrīz visās varavīksnes krāsās! Arī skatītājiem bija iespēja piedalīties eksperimentu veikšanā, kā pateicību par to saņemot vienmēr dzīvē noderīgo ķīmisko elementu periodisko tabulu.

Šī tikšanās atstās patīkamas atmiņas, jo kādam radās pārliecība par to, ka nākotne tiks saistīta ar ķīmiju, bet paši jaunākie pasākuma apmeklētāji nu nepacietīgi gaida 8. klasi, kurā beidzot varēs uzzināt un saprast, kā šādus brīnumus var veikt… Protams, vislielākais paldies jāsaka Pļaviņu novada ģimnāzijas ķīmijas skolotājam Mārim Siliņam, kurš noorganizēja šo neaizmirstamo tikšanos!

Par šo pēcpusdienu runās vēl ilgi, jo kaut kas tik fantastiski skaistu un brīnumainu Pļaviņu novada ģimnāzijā negadās bieži redzēt. Ķīmija ir aizraujoša zinātne, tāpēc glabāsim šo pasākumu skolas vēsturē ar patiesu lepnumu un prieku…