Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Tēvzemes nedēļā

Teksts: Jogita Kiseļeva (6.kl.)
Foto: Alla Zaharovska

Tēvzemes (vēsturnieku) nedēļa kā katru gadu tika veltīta LR dzimšanas dienai. Šogad tā notika no 2. līdz 20.novembrim. Šajās dienās mūsu vēstures skolotāja skolēnus iesaistīja dažādās aktivitātēs un pasākumos.

Nedēļa sākās ar olimpiādi Latvijas vēsturē. Tajā tika noskaidroti Odzienas labākie vēsturnieki 6.-9. klasēs.

Iesaistoties valsts eseju konkursā, skolēni vēsturē uzrakstīja eseju „Mans Latvijas karoga stāsts”. Labāko skolēnu darbu fragmentus var lasīt LR ĀM mājas lapā, tai skaitā mūsu skolas 3 skolēnu domas. 12 eseju autori lasīja fragmentus no saviem darbiem arī skolas valsts svētku koncertā.

Trešo gadu notika gidu konkurss. Pirms tā skolas gidi tikās ar Pļaviņu novada tūrisma informācijas centra vadītāju Vitu Jeseri. Viņa arī piedalījās konkursa dalībnieku stāstījumu vērtēšanā.

5. klases skolēni tradicionāli sagatavoja stāstījumu par Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem mūsu novadā pēc vēstures kabineta materiāliem. Viņu stāstījumu klausījāmies 11. novembrī – Lāčplēša dienas svinīgajā līnijā. Pēc tās ik klasē tika iedegta svecīte. Skolēni to aizdedza arī uz kritušo kapu kopiņām pagasta kapos un nolika tur ziedus. Visi kopā šajā dienā noskatījāmies aktierfilmu ‘’Pēdējā fotogrāfija’’, bet 9. klase patriotiskajā stundā tikās ar novadpētnieku Jāni Miļūnu.

Jura Kalniņa klase tika papildināta ar jauniem eksponātiem. Jau otro gadu notika konkurss skolēniem. Šoreiz tas bija par tematu ‘’Vēstures liecības’’. Skolēni papildināja Jura Kalniņa klasi ar mūsu novada sadzīves priekšmetiem un darbarīkiem.

Un kā parasti Mārtiņdienā ekopulciņš visus iesaistīja Zaļajā tirdziņā. Pirkām un pārdevām pašu audzēto un gatavoto.

Labākie vēsturnieki tika apbalvoti. Skaistākā balva bija bezmaksas ekskursija uz Rīgu. Dabas muzejā klausījāmies lekciju par šī gada ekoskolas tēmu ‘’Enerģija’’. Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā divas meitenes no 12.klases mūs iepazīstināja ar savas skolas muzeju un tās telpām. Vēl mēs bijām pirmizrādē kinofilmai pēc Č.Dikensa ‘’Ziemassvētku dziesma’’ (3D).
Dienu un šo brīnišķīgo un garo nedēļu pabeidzām ar teātra izrādi. Dailes teātrī mēs noskatījāmies pirmizrādi “Tils Pūcesspieģelis’’.

Vēsturniekus kā parasti sponsorēja apvienība TB/LNNK.