Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Atskats uz LSFA 11. konferenci

Vitālijs Kuzmovs

Šonedēļ, 6. un 7. novembrī, mūsu ģimnāzijā notika Latvijas fizikas skolotāju asociācijas (LFSA) 11.konference. Tā katru gadu notiek kādā citā pilsētā. Šogad fizikas skolotāji un ar šis zinātnes izglītošanu saistīti cilvēki pulcējās pie mums. Spriežot pēc ciemiņu savstarpējām sarunām, ko man nācās neviļus dzirdēt, tad skolotāji bija sajūsma gan par skolēnu atsaucību atklātajās stundās, gan mūsu ģimnāzijas informācijas tehnoloģiju (IT) bagātību.

Konferences pirmajā referātā Valsts izglītības satura centra pārstāvis (VISC) prof. Dr. ph. Austris Cābelis pastāstīja par jaunumiem Valsts eksāmenu un priekšmetu olimpiāžu norisēs. Tā, piemēram, 12.klases fizikas eksāmenā, starp pirmo un otro daļu, vairs nebūs pārtraukuma un skolēns drīkstēs pēc testa daļas uzsākt pildīt uzdevumu daļu. Pēc tam izdevniecības „Lielvārds” īpašnieki Aivars un Andris Gribusti ziņoja par savu piedāvājumu skolām saistībā ar dabaszinātņu projektu Latvijas skolās.

Pēc šiem referātiem sekoja interesanta ekskursija uz Aiviekstes HES. Tur Bicāla kungs pavēstīja, ka Aiviekstes HES ir Latvijas vecākā HES un tā līdz 1939.gadam bija lielākā HES mūsu Valstī (1939.gadā uzcēla Ķeguma HES). Skolotāji varēja „pataustīt” to, ko māca stundās. Pēc burvīgās ekskursijas, bija iespēja paklausīties stāstu par Mazsalacas „meteorītu”. To lieliski paveica Latvijas populārākais astronoms un viens no ekspertiem, kas bija uzaicināti uz notikuma vietu, Dr. paed. Ilgonis Vilks. Tāpat viņš nolasīja referātu par meteorītiem. Izrādās, ka Pļaviņām tuvākais meteorīts nokrita 1863.gada 2.jūnijā Biržos (tas ir bijušā Jēkabpils rajonā apmēram 20 km no Pļaviņām). Pirmās dienas zinātnisko daļu noslēdza interneta mājas lapas www.starspace.lv un observatorijas Rāmkalnos īpašnieks Arnis Ginters. Viņš pastāstīja par astronomijas pasniegšanas aktualitātēm un biežāk dzirdētājiem jautājumiem no observatorijas apmeklētājiem. Diena noslēdzās ar Pļaviņu teātra sadzīvisko izrādi.

Otrajā dienā bija iespēja dzirdēt Daugavpils Universitātes rektora prof. Dr. biol. Arvīda Barševska referātu par Daugavpils Universitātes perspektīvām. Prof. Ilmāra Slaidiņa referātu par Rīgas Tehniskās universitātes Elektronikas un telekomunikācijas fakultātes studiju piedāvājumu. Latvijas Lauksaimniecības universitātes fizikas katedras vadošās pētnieces Ilzes Pelēces referātu par 1.kursa studentu zināšanām fizikā pēdējo četru gadu laikā. Bez tā bija referāti par dabaszinātņu jaunā standarta projektu. Vēl Dr. ph. Līga Grīnberga un prof. Dr. ph. Jānis Kleperis no Cietvielas fizikas institūta pastāstīja par ūdeņraža dzinēju izmantošanas vēsturi un nākotni, kā arī atveda mašīnu ar ūdeņraža dzinēju. Skolotājiem bija dota iespēja nedaudz ar to pavizināties. Otrās dienas visus notikumus un referātus nevar tā īsumā aprakstīt, jo bija referāti gan par Latvijas skolēnu sasniegumiem starptautiskajos ZPD lasījumos, gan jaunām mācīšanas interaktīvajām iespējām, gan par fizikas mācīšanās iespējām internetā, kā arī dažādu mācību līdzekļu demonstrējumi.

Noslēgumā gribētu pateikties visiem, kas palīdzēja organizēt šo konferenci. Gan skolēniem, gan skolotājiem, gan atbalsta personālam, gan ģimnāzijas administrācijai. Bez jums šī konference nebūtu iespējama. LIELS PALDIES!

Konferences prezentācijas: