Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Comenius skolu partnerības projekta sagatavošanas vizīte Turcijā

I. Seipule, Comenius projekta koordinatore, sagatavošanas vizītes dalībniece

No 2011.gada 10.janvāra līdz 15.janvārim Turcijas pilsētā Konjā (Konya) notiks Comenius skolu partnerības sagatavošanas vizītes seminārs, kurā, pateicoties mūsu skolas direktora Vladimira Samohina iniciatīvai, esam ieguvuši tiesības piedalīties arī mēs. Valsts izglītības attīstības aģentūra ir atbalstījusi mūsu rudenī iesniegto sagatavošanas vizītes pieteikumu, piešķirot finansējumu līdzdalībai šajā aktivitātē.

Eiropas Savienības Mūžiglītības programmas Comenius apakšprogrammas aktivitātes mērķis ir palīdzēt izglītības iestādēm izveidot Comenius skolu partnerību, iepazīties ar partneriestādēm, noteikt partneru lomu, atbildību un uzdevumus un izstrādāt darba plānu, lai sagatavotu projekta dokumentāciju iesniegšanai tālākam konkursam katras dalībvalsts nacionālajā aģentūrā.

Mūsu iespējamās sadarbības partnervalstis projektā „Countries and stories” (tematu ir definējusi koordinējošā valsts Turcija) ir Turcija (www.surmegozioo.k12.tr), Bulgārija, Igaunija (http://unipiha.kambja.ee/uldist), Polija (www.zaruski.edu.pl), Vācija (www.vhg-bogen.de, www.gelbe-schule.de), Ungārija (www.nyiracsadiskola.hu), Spānija (http://iesslacalera.juntaextremadura.net) un Portugāle (www.aedc.pt).

Kā jau projekta nosaukums rāda, tiks plānotas dažādas ar un ap radošu rakstīšanu saistītas aktivitātes, piemēram, jaunu talantu meklēšana un atklāšana, dažādu Eiropas kultūru iepazīšana, mācību metodikas uzlabošana, svešvalodu un dzimtās valodas pilnveidošana, saskarsmes prasmju attīstīšana, lai projekta gaitā varētu izdot grāmatas, kalendāru, kompaktdisku, rīkot izstādes un izveidot arī projekta mājas lapu. Projekta ietvaros tiks paredzēti arī skolēnu un skolotāju apmaiņas braucieni, kā arī partneru uzņemšana pie mums Pļaviņās. Projekta oficiālā darba valoda būs angļu valoda, taču savstarpējā saziņā varēsim lietot arī citas valodas.

Turcijas pilsēta Konja (Konya), kurā notiks mūsu kā iespējamo tālākās sadarbības partneru pirmā tikšanās, ir Turcijas septītā lielākā pilsēta un tajā dzīvo gandrīz miljons iedzīvotāju (961 381 – 2008.gada statistikas dati). Konja ir viena no nozīmīgākajām Turcijas rūpniecības un augstskolu pilsētām. Konja ir nesaraujami saistīta ar Mevlanas vārdu, kurš bija izcils filozofs, turku reliģiozais vadonis un Mevlevi ordeņa dibinātājs. Pateicoties Mevlanas un citu izglītotu reliģijas pārstāvju darbībai, Konja šodien ir Turcijas kultūras un reliģijas centrs. To spilgti apliecina arī vēlēšanu rezultāti, kuros islamiskajām partijām ir liels pārsvars pār pārējām. Konju dēvē arī par tolerances pilsētu.

Tikšanos organizē ADNAN HADİYE SÜRMEGÖZ PRIMARY SCHOOL, kurā mācās 1600 skolēni vecumā no 6 – 14 gadiem un strādā 60 skolotāji.

Cerēsim, ka nākamos divus mācību gadus arī mūsu skola varēs iesaistīties Comenius skolu partnerības projekta norisēs.

Fotogrāfijās skola un pāris pilsētas skati.