Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Silto džemperu diena – “Mana rīcība klimata labā!”

Jau devīto gadu pēc kārtas Latvijā notika akcija “Silto džemperu diena”. Tās mērķis- izglītot sabiedrību par klimata pārmaiņām un veicināt videi, klimatam draudzīgāku paradumu veidošanos.
Ar saukli “Mana rīcība klimata labā!” tiek atgādināts, ka darot arī ikdienā mazas lietas vides labā, mēs patiesībā izdarām daudz un parādām savu attieksmi pret vidi, kurā dzīvojam. Enerģijas cenu kāpums, ilgstoši sausuma periodi, plūdi un citi izaicinājumi parāda, ka mums ir jāievieš pārmaiņas ierastajās darbībās un aktīvāk jāsamazina cilvēku atstātās pēdas nospiedums dabā. To var panākt biežāk braucot ar velosipēdu vai dodoties pastaigās vai izvēloties vietējos, bioloģiski audzētos produktus.
Atbalstot šo iniciatīvu, šogad mūsu skolas skolēni radošajās pēcpusdienās skolas bibliotēkā uz improvizētiem kartona džemperīšiem zīmējumā attēloja savu rīcību klimata pārmaiņu mazināšanai. Klases stundās tika izspēlēts improvizācijas teātris “Klimatam draudzīgs pārsteiguma mielasts”, spēlēta ģeogrāfiska spēle – “Ēd lokāli – domā globāli!”, tika pētīti pārtikas kilometri, diskutēts par transporta līdzekļu ietekmi uz klimatu, pievērsta uzmanība tam, kā ikdienā iepirkšanās paradumi ietekmē klimatu. Sarunās tika secināts, ka, tuvojoties Valentīna dienai, ir vēlme kādu iepriecināt ar šokolādi vai zemenēm, tādēļ turpinājumā tika atklāti godīgas tirdzniecības pamatprincipi un ekomarķējuma nozīme.