Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Skaitļi vēsturē un tradīcijās

Skolas vēsturi veido ikviens skolēns, skolotājs, tehniskais darbinieks, arī skolēnu vecāki. Tā veidojas no šķietami pavisam vienkāršiem ikdienas notikumiem, no sasniegumiem, kuru pamatā ir grūts un ilgstošs darbs. Daudzus no šiem notikumiem savas skolas dzīvē laika ritējumā piemirstam, bet kādi no tiem ir ļoti īpaši, un tie pārtop par tradīciju, kas mūs vieno, stiprina un iedvesmo.

2023. gads mūsu skolas vēsturē bija 105. jubilejas gads. Lai arī īstā dzimšanas diena ir 26. augustā, svētkus svinējām maijā, un skolas gaiteņi piepildījās ar skolasbiedru sarunām, smiekliem un atmiņu stāstiem.

Šajā skaistajā svētku jubilejas gada kalendārā ir nu jau 70 gadu garumā mērāms ieraksts par pirmo pēckara absolventu salidojumu 1953. gadā, kurš aizsāka Žetona vakara tradīciju februāra mēneša pirmajā sestdienā.

Ir sācies nākamais gads skolas vēsturē un, kā pieņemts, Žetona vakarā skolas simbolu saņem 2023./2024. mācību gada abiturienti, skolas laika sajūtām ļauties ir gatavi uz svētkiem atnākušie absolventi. Žetona vakaram tuvojoties, sarosās arī basketbola spēles cienītāji, jo pirms tam notiek Absolventu kausa izcīņa basketbolā (2023. gadā- 45. reizi) un leģendārā sporta skolotāja Artūra Grīvnieka turnīrs 100 basketbola soda metienos (2023. gadā- 20. reizi).

Lai šogad ikviens, piespraužot un saņemot Pļaviņu vidusskolas Žetonu, pasakām paldies tā autoram 1936. gada absolventam Ziedonim Bērziņam, kura pirms 90 gadiem iesniegtā skice Pļaviņu pilsētas ģimnāzijas rīkotajā konkursā tika atzīta par labāko.

Kopš skolas pastāvēšanas laikiem skolēni ir rādījuši savu talantu, rakstot dzeju, pasakas, esejas un arī mācību procesā iekļautos domrakstus. Pirms skolas 75 jubilejas, skolas direktores Edītes Kupčas rosinātas, skolēnu literāros darbus apkopoja latviešu valodas un literatūras skolotājas, un tā tika izdots skolēnu un absolventu literāro sacerējumu almanahs “Pumpuri”. Šī tradīcija tika turpināta, un ik pēc pieciem gadiem skolā tiek apkopoti skolēnu literārie sacerējumi un izdoti literārajā žurnālā ”Solis”. Jubilejas gadā izveidoto “Soli” var lasīt arī elektroniskā formātā.

Ik gadu Nacionālās Aizsardzības akadēmijā notiek Melnās kafijas vakars, kad klātesošie piemin varonīgos Kara skolas kadetus. Melnās kafijas vakara tradīciju mūsu skolā aizsāka vēstures skolotāja un skolas direktore Edīte Kupča, kas uz savu vadīto jauniešu Politklubu bija uzaicinājusi Latviešu Virsnieku apvienības pārstāvjus. Jau 20 gadus 30. novembris skolā tiek gaidīts ar zināmu satraukumu – mūsu skolas jaunieši tiek aicināti uz Nacionālās Aizsardzības akadēmiju, šis pasākums tiek rīkots arī skolā, kurā skolas absolventi stāsta par savu militāro karjeru.

Mūsu skola var lepoties ar grezni Latvijai nozīmīgiem simboliem izšūtu karogu, kas par godu skolas 75 gadu jubilejai tika atjaunots par absolventu ziedojumiem, taču ir svarīgi zināt, ka 1939. gada 14. maijā karogu skolai dāvāja Latgales divīzijas pārvalde un pasniedza ģenerālis Andrejs Krustiņš (dzimis netālu no Pļaviņām). 85 piecus gadus pēc mākslinieka Jēkaba Bīnes meta radītais skolas karogs vēsta Rūdolfa Blaumaņa vārdus “Mans zelts ir mana tauta, mans gods ir viņas gods”.

Vēsture veidojas no gadiem, datumiem, stundām, bet, lai tas nebūtu tikai formāls notikumu uzskaitījums, mēs esam tie, kas tos padara emocionāli piepildītus, skaistus un nozīmīgus, mēs esam tie, kas stāsta par vēsturi nākamajām paaudzēm.

Pļaviņu vidusskolas vēstures skolotāja Iveta Krastiņa