Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

27. janvāris – Starptautiskā Holokausta piemiņas diena

26. janvārī Zviedrijas vēstniecība sadarbībā ar Izraēlas vēstniecību Latvijā, LR Izglītības un zinātnes ministriju, muzeju “Ebreji Latvijā” un Latvijas ebreju kopienu, organizēja semināru “Atceroties Starptautisko Holokausta piemiņas dienu”.
Seminārs norisinājās Zviedrijas vēstniecības telpās Rīgā.

Tikšanās sākās ar Zviedrijas vēstnieces Kārinas Hēglundas un Izraēlas vēstnieces Šāronas Rapaportas-Palgi uzrunām un apsveikumu semināra dalībniekiem mūsu Latvijas Republikai tik nozīmīgā datumā, jo 1921. gada 26. janvārī LR tika atzīta de iure.

Visas dienas garumā piedalījāmies nodarbībās, kur ieguvām jaunas zināšanas par holokaustu. Seminārā uzstājās Kima Einhorna, stāstot savas vecmammas un vecvecmammas skarbo holokausta izdzīvošanas stāstu. Tas lika saprast, ka šo noziegumu nekad nedrīkst aizmirst. Tika aktualizēts fakts, ka arī mūsdienās joprojām sastopamas antisemītisma izpausmes. Uzzinājām, kā iespējams izmantot muzeja Yad Vashem, kurš atrodas Izraēlā, datu bāzes, lai pētītu holokausta norises Otrā pasaules kara laikā.

Dienas izskaņā tikāmies ar režisori Martu Hercu un skatījāmies filmu “Mēs tikai tagad sākam”, kura vēsta par Marģera Vestermaņa likteni holokaustā. Piedzīvojām unikālu iespēju tikties ar filmas varoni – vēsturnieku, muzeja “Ebreji Latvijā” dibinātāju Marģeru Vestermani, kuram šobrīd ir 97 gadi.

Iedvesmojoties no seminārā gūtajām atziņām un aculiecinieku stāstījumiem, viennozīmīgi varam apgalvot – nekad nekas tāds pasaulē nedrīkst atkārtoties!

10. klases skolnieces Anastasija Gorpeņuka un Paula Beāte Mežmale