Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

3.a klases ekskursija uz Krustpils pili, Līvānu stikla muzeju, Preiļu mazo karaļvalsti

19.maijā mēs devāmies ekskursijā uz Krustpils pili. Uzkāpām pils tornī un vērojām jaukās dabas ainavas. Gide pastāstīja par baronu Korfu dzimtu. Bailīgi devāmies uz tumšo pils pagrabu, kur noklausījāmies  leģendu par Brūno dāmu.

Tālāk mūsu ceļš veda uz Līvānu muižu. Apskatījām Līvānu stikla fabrikas  ražotos  brīnišķīgos  izstrādājumus. Gide mums pastāstīja par ražošanas procesu, kas izrādījās ļoti grūts, jo cilvēki strādāja lielā karstumā.

Izstāžu zālē vērojām senās lietas. Apskatījām garāko uzausto jostu, senos darbarīkus, apģērbus, apavus.

Pēc muzeja apskates devāmies uz Preiļiem. Preiļi ir siera galvaspilsēta, kur siers iemūžināts pat pieminekļos.  Noklausījāmies stāstījumu par siera gatavošanas procesu. Degustējām dažādas gatavības pakāpes sieru.Nobaudījām gardo Čederas siera saldējumu un atvēsinošo mohito.

Tālāk mūsu ceļš veda uz Preiļu miniatūro karaļvalsti un leļļu paradīzi. Leļļu muzeja īpašniece un veidotāja ir Preiļu māksliniece Vladlena. Muzejā varēja ne tikai apskatīt lelles, bet arī ietērpties princešu tērpos. Lelles ir izvietotas dažādos interjeros, katrai lellei ir savs stāsts un tapšanas vēsture.

Mājas pagalmā skatieniem atklājas pils miniatūrā ar grezniem tornīšiem, tiltiņiem, ūdensdzirnavām.

Uz brīdi arī mēs pārvērāmies par prinčiem un princesēm. Nemaz nebija tik viegli kustēties greznajās kleitās un parūkās. Mums ļoti patika šīs pārvērtības. Dažkārt pat viens otru nepazina…

Atvadījāmies no pasaku karaļvalsts un devāmies mājup.

 

  Ance Bērziņa 3.a klase