Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Ekoskolu 15 gadu jubilejas Ziemas forums iedvesmo videi draudzīgam dzīvesveidam

jubilejas logoFebruāra nogalē Rīgas Rīnūžu vidusskolā aizvadīts Ekoskolu 15 gadu jubilejas Ziemas forums, kurā piedalījās 300 dalībnieku no 98 izglītības iestādēm, to skaitā arī mēs Pļaviņu novada ģimnāzija.  Trīs dienu garumā mēs – Ekoskolas koordinatore Sanita Fjodorovau, Ekopadomes pārstāves Violeta Adamoviča un Marta Buševica, apguvām zināšanas un prasmes, kas ļaus arī turpmāk īstenot un popularizēt dabai draudzīgu dzīvesveidu.

Ekoskolu Ziemas forums tika rīkots jau ceturto gadu, un tā mērķis bija dot jauniešiem un pedagogiem iespēju savstarpēji iepazīties, kā arī iedziļināties programmas tēmās un videi draudzīga dzīvesveida labās prakses piemēros. To nodrošināja plaša izglītojošā programma, kurā foruma dalībnieki sabiedrībā atpazīstamu speciālistu vadībā piedalījās lekcijās un darbnīcās, kurās apguva zināšanas un iemaņas, kas vajadzīgas dabai saudzējoša dzīvesveida piekopšanai. Foruma pirmā diena tika veltīta iepazīšanās un saliedēšanās aktivitātēm, kā arī pieredzes apmaiņai pedagogu starpā un diskusijām par vides aktualitātēm. Otrajā dienā jaunieši un pedagogi piedalījās daudzveidīgās nodarbībās un prasmju darbnīcās, izzinot dabas aizsardzības un vides izglītības jaunumus un mācoties paši radīt videi draudzīgu pārtiku, apģērbu, aksesuārus, higiēnas preces. Savukārt trešajā foruma dienā daba lutināja ar izciliem laikapstākļiem, un dalībnieki varēja doties sniegotā pārgājienā uz Mangaļsalu.

Ekoskolu jubilejas Ziemas forumu ar savu dalību un uzrunu pagodināja valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš atzina, ka Ekoskolu programma ir pierādījusi savu ilgtspēju un nozīmīgu lomu vides izglītībā Latvijā, un veicina atbildīgas sabiedrības veidošanos. Dienas noslēgumā dalībniekiem koncertēja populārā jauniešu grupa “Carnival Youth”, kā jau dzimšanas dienā bija torte, ko foruma dalībniekiem dāvāja vegānu restorāns “Terapija”.

Violetas pārdomas pēc foruma:  “Piedalījos forumā pirmo reizi un nemaz nenožēlojam. Es  guvu pieredzi, jaunas zināšanas un jaunus draugus. Foruma laikā paspējām gan čakli pastrādāt komandās, gan noklausīties lekcijas, gan arī labi atpūsties. Ļoti patika tas, ka iegūtās zināšanas lekcijās vajadzēja pielietot dažādos uzdevumos, tas deva motivāciju kārtīgi visu klausīties un censties svarīgāko atcerēties.”

Martas pārdomas pēc foruma: “Pirmo reizi es aizbraucu uz forumu un piedalījos aktivitātēs. Man ļoti patika foruma piedāvātās iespējas, jo ieguvu interesantu informāciju par ekoloģiju, piedalījos sportiskās aktivitātēs, kā arī ieguvu jaunus draugus. Kopumā varu teikt, ka viennozīmīgi bija tā vērts, jo tiešām sajūtas un piedzīvojumi paliks ilgi atmiņā. Dzīvojot trīs dienas Rīgas Rīnūžu vidusskolā, es mainīju savu skatu uz dzīvi un sāku pievērst lielāku uzmanību dabai. Ja būs nākošreiz tāda iespēja, tad noteikti nelaidīšu to garām, jo tā ir lieliska iespēja izrauties no ikdienas un uzzināt tādas tēmas par ko tu ikdienā neaizdomājies.”

Ekoskolu programma ir viens no visaptverošākajiem un efektīvākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē, kas savas darbības laikā Latvijā 15 gados ir ieguvis ievērojamu popularitāti – šobrīd tajā darbojas jau vairāk nekā 200 izglītības iestādes – ne tikai skolas, bet arī pirmsskolas un augstskolas. Visā pasaulē Ekoskolu programmai ir vismaz 49 000 dalībskolu 64 valstīs, kuras visas tiecas īstenot ambiciozu mērķi – iesaistīt skolēnus aizraujošā, uz rīcību orientētā un sociāli atbildīgā vides izglītības procesā, lai nodrošinātu, ka jaunieši ir spējīgi radīt pasaulē pozitīvas pārmaiņas, kas veicina ilgtspējīgu attīstību.

Ekoskolu programmu Latvijā īsteno Vides izglītības fonds, kas nodrošina visu Starptautiskā Vides izglītības fonda (Foundation for Environmental Education – FEE International) programmu darbību un attīstīšanu. Vides izglītības fonda darbību Latvijā atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Ekoskolu Ziemas forums notika ar Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta departamenta finansiālu atbalstu.

Ekoskolas koordinatore Sanita Fjodorova