Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

5.b klases radošie darbi Kalsnavas arborētumā

Laiks strauji tuvojas Ziemassvētkiem un daudz darāmā. Neraugoties, ka iedegta otrā Adventes svecīte, mēs, 5.b klases kolektīvs, vēlējāmies pagatavot savus Adventes vainadziņus, tāpēc 5. decembrī devāmies uz Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētumu.

Vispirms apmeklējām Kalsnavas čiekurkalti, kur uzzinājām kā tiek žāvēti čiekuri un no tiem iegūtas sēklas. Šis ceļš ir darbietilpīgs un garš. Čiekuri tiek attīrīti un žāvēti. Iegūtās sēklas vēlāk attīra no sēnalām un sveķiem, kaltē un šķiro. Tālāks process ir stādaudzētāju ziņā. Tam visam ir nepieciešams īpašs aprīkojums un telpas uzglabāšanai. Interesants fakts šķita, ka egļu un priežu ziedēšanā ievērojams cikliskums, ko nosaka ārējie apstākļi. Priedēm bagāts ziedēšanas periods ir ik pēc 3 vai 4 gadiem, bet eglei – pēc 4 – 7 gadiem. Tas lika aizdomāties, cik saudzīgi jāizturas pret ikvienu iestādīto koku, lai meža apsaimniekošana būtu ilgtspējīga.

Izkaltētie čiekuri tiek izmantoti radošās darbnīcās, gatavojot Adventes vainagus vai citus dekorus. Arī mēs devāmies uz Kalsnavas arborētumu, lai no dažādiem čiekuriem, sūnām un citiem kaltētiem dabas materiāliem pagatavotu savus vainagus. Darbs bija jāveic ļoti prātīgi un pārdomāti. Pagatavotie vainadziņi varēs mūs priecēt arī nākošajā gadā.

Vēlam arī Jums radošiem darbiem piepildītu Ziemassvētku gaidīšanas laiku!

 5.b klases audzēkņi un audzinātāja